Guida Joseph wint eerste Holocaust Literatuurprijs

Next Post
Previous Post


11 mei 2021 | De nieuwe Holocaust Literatuurprijs is gewonnen door Guida Joseph met haar boek De Rode Draad. De prijs bekroont het beste boek met de Holocaust als thema dat uitkwam in 2019 of 2020. 

• Guida Joseph
De Rode Draad
Mantelzorg en kampsyndroom, memoir van een dochter
Nijgh & Van Ditmar, 2020

<< o.a. te koop via bol.com >>


De jury, bestaande uit Arnon Grunberg, NRC-redacteur Toef Jaeger en Job Cohen, roemt in haar rapport de ‘geslaagde en met zoveel liefde bijeengesprokkelde melange van memoires, stripverhaal, familiegeschiedenis met foto’s en historisch overzicht van het leven van één specifieke overlevende van de Holocaust ineen.’ In het rapport staat verder over De Rode Draad: ‘Het is doordrongen van humor en lichtvoetigheid zonder de gruwelen te verzwijgen of te verbloemen.

De prijs – De Nederlandse Spoorwegen hebben een tegemoetkoming uitgekeerd aan slachtoffers van het naziregime of hun nabestaanden die door de NS naar kampen zijn vervoerd. Arnon Grunberg heeft zijn tegemoetkoming, die eigenlijk voor zijn moeder was bestemd, ter beschikking gesteld voor deze literaire prijs.

De prijs zal vanaf 2021 om het jaar worden uitgereikt, en bestaat uit een bedrag van 1000 euro en een diner met de jury, indien de prijswinnaar daar behoefte aan heeft.

De Rode Draad werd gekozen uit 56 boeken en teksten.

  • Holocaust Literatuurprijs | site | wikipedia | berichten
    voor teksten waarin de Holocaust een hoofdrol speelt (2-jaarlijks)

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.