De grote vertraging – de herontdekking van het wandelen

Next Post
Previous Post

 


De grote vertraging is een tijdsdocument van een bijzonder jaar. Acht filosofen, wetenschappers en schrijvers buigen zich over onze gezamenlijke vlucht naar buiten en staan stil bij de betekenis van het wandelen in de 21e eeuw.

• div. auteurs
De grote vertraging
de herontdekking van het wandelen
Brainwash ism Nijgh & Van Ditmar, mei 2021
9789038810218, paperback, 160 pagina’s, € 17,50

<< o.a. te koop via bol.com >>

In de lange lockdownmaanden zijn we meer gaan wandelen dan ooit. Op zoek naar manieren om onze huizen te ontvluchten namen we de parken over, en overspoelden we de natuurgebieden. Wat hopen we op onze wandelingen te vinden? En wat zegt deze wandelwoede over onze tijd? Brainwash vroeg acht filosofen, wetenschappers en schrijvers om zich te buigen over onze gezamenlijke vlucht naar buiten. De grote vertraging is een tijdsdocument van een bijzonder jaar, maar bovenal een boek om in te verdwalen.

uit het voowoord [lees het hier]

Psychiater Paul Verhaeghe neemt ons mee in de ideeëngeschiedenis van het lopen, filosoof Haroon Sheikh beschrijft hoe de wandeling een ontsnapping biedt aan de door techniek gevormde samenleving, stadssocioloog Floor Milikowski maakt zich zorgen over de openbare ruimte, waarin willekeurige ontmoetingen steeds uitzonderlijker worden, schrijver Chris Keulemans neemt ons mee naar Amsterdam-Noord en laat ons kennismaken met Elvis en Meryam die hij tijdens zijn dagelijkse wandelingen tegenkomt, filosoof Thijs Lijster zoekt naar de politieke dimensie van de wandeling, Daan Heerma van Voss reist naar Schotland waar het lopen een sublieme ervaring wordt, filosoof Alicja Gescinska zoekt naar verstilling en in het verhaal van Marja Pruis zoekt de hoofdpersoon naar zingeving tijdens het lopen.

Een van de inspiratiebronnen voor het samenstellen van de essaybundel ‘de grote vertraging’ is het boek Wanderlust, een cultuurhistorische verkenning van het wandelen door de Amerikaanse schrijfster Rebecca Solnit.

Rebecca Solnit
Wanderlust. Een filosofische geschiedenis van het wandelen
Vert. Janine van der Kooij. Nijgh & Van Ditmar, 2019

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.