Erik Dijkstra wint Nico Scheepmaker Beker 2021

Next Post
Previous Post


14 mei 2021 | Erik Dijkstra heeft met ‘Ali was mijn vriend’ de Nico Scheepmaker Beker gewonnen. Deze prijs voor het beste sportboek van 2020 werd bekendgemaakt tijdens een videobijeenkomst van de jury met de zes genomineerden.

• Erik Dijkstra
Ali was mijn vriend
de bijzondere vriendschap tussen fotograaf Guus Dubbelman en de grootste atleet aller tijden
Uitgeverij JEA, 2020

<< o.a. te koop via bol.com >>

De jury over het boek: ‘’Een bijzonder fascinerend verslag in tekst en beeld van de ontmoetingen van sportfotograaf Guus Dubbelman met de Amerikaanse bokslegende Mohammed Ali. Tevens is het een boek over de zwarte cultuur in Amerika en een interessante vriendschap”.

De fotograaf is pas 18 jaar en heeft net zijn eerste camera om zijn nek als hij met jeugdige bravoure doordringt tot de entourage van de dan al wereldberoemde Ali.
Dubbelman komt ook bij Ali over de vloer in de jaren dat het minder gaat met de bokskampioen. Elke ontmoeting levert prachtige, soms pijnlijk intieme foto’s en unieke verhalen op.

Auteur Dijkstra heeft zichzelf – behalve in zijn soepele schrijfstijl – bewonderenswaardig onzichtbaar gemaakt waardoor de ontmoetingen goed invoelbaar zijn. En de foto’s van Guus Dubbelman zijn fabuleus! Een boek dat je oppakt en niet meer weg wilt leggen. Een must voor sportliefhebbers. Zelfs voor hen die niet van boksen houden.’’

De 5-koppige jury, bestaande uit David Endt, Rivkah op het Veld (NOS Sport), Marie-José Kleef (journalist), Wilfred van Buuren (sporthistoricus) en Ruurd Edens (journalist) heeft bepaald dat de beker aan Dijkstra moest worden overhandigd.

Naast “Ali was mijn vriend” waren vijf andere boeken genomineerd:

De Nico Scheepmaker Beker werd in 2005 voor het eerst uitgereikt. De trofee is vernoemd naar Nico Scheepmaker (1930 – 1990), die vanaf 1957 schreef over sport en met zijn aanpak de Nederlandse sportjournalistiek heeft veranderd. Hij was volgens de initiatiefnemers niet alleen een pionier in de sportstatistiek, maar was tevens in staat sportgebeurtenissen in een bredere maatschappelijke context te plaatsen.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.