Grafisch Kunstenares Fré Cohen – Vorm en idealen van de Amsterdamse School

Next Post
Previous Post

Overzicht van leven en werk van Fré Cohen (1903-1943), één van de meest vooraanstaande vormgevers van de Amsterdamse School.

• Ton Heijdra
Grafisch Kunstenares Fré Cohen
Vorm en idealen van de Amsterdamse School
Museum Het Schip, oktober 2021
9789082921144, softcover, 204 pagina’s, € 27,50

<< o.a. te koop via bol.com >>

Fré Cohen (1903-1943) was één van de meest vooraanstaande vormgevers van de Amsterdamse School. Haar werk is enorm veelzijdig. In haar boekomslagen, ex librissen, schilderijen, tekeningen, lithografieën en houtsnedes zien we hoe ze de vormentaal van de Amsterdamse School naar haar eigen hand zette. Haar ontwerpen, waarmee ze schoonheid beschikbaar wilde maken voor iedereen, dragen ook de idealen van de Amsterdamse School.

Dit boek geeft een overzicht van haar leven en werk, en toont Fré Cohen in al haar verschillende gedaantes. Als feminist, als Joodse vrouw en als socialist, maar bovenal als uitzonderlijk getalenteerd kunstenares. (uitgever)

Tentoonstelling – Dit boek verschijnt bij een tentoonstelling in Museum Het Schip in Amsterdam (van 2-11-2021 t/m 04-09-2022) over de Nederlandse kunstenares en grafica Fré Cohen (1903-1943).

Fré Cohen was een succesvolle en beeldbepalende vrouw in de mannenwereld van het grafisch ontwerp. Zij is van groot belang geweest voor de Amsterdamse School. In haar werk worden zowel de vormtaal als de idealen van de Amsterdamse School duidelijk verwoord.
 Zij ontwierp grafisch drukwerk voor de gemeente Amsterdam, voor de socialistische beweging, zoals de Sociaal Democratische Arbeiders Partij (SDAP), de Arbeiders Jeugd Centrale (AJC), vakbonden en coöperaties.

zie ook…

 

zie ook…


Edith Brouwer schreef een roman over het leven van Fré Cohen, De letterkast, waarin zij het leven van Fré Cohen reconstrueert.

Edith BrouwerDe letterkast
Een roman over het leven van Fré Cohen
Orlando, november 2021

<< o.a. te koop via bol.com >>

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.