Sandra Langereis wint met ‘Erasmus – Dwarsdenker’ de Libris Geschiedenis Prijs 2021

Next Post
Previous Post


31-10-2021 | Sandra Langereis wint met ‘Erasmus – Dwarsdenker’ de Libris Geschiedenis Prijs, voor historische boeken die een algemeen publiek aanspreken, dit werd bekendgemaakt door juryvoorzitter Khadija Arib tijdens het radioprogramma OVT.

• Sandra Langereis
Erasmus – Dwarsdenker
Bezige Bij, 2021

< o.a. te koop via bol.com >


Het grootste deel van Erasmus’ leven en werk bleef tot nu toe onderbelicht. Sandra Langereis is de eerste biograaf die zijn levensverhaal recht doet door zijn enorme briefwisseling op de voet te volgen en de wording van zijn complete literaire erfenis te beschrijven.

Sandra Langereis is historicus en biograaf. Ze studeerde Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze in 1992 cum laude afstudeerde en in 2001 cum laude promoveerde. Ze werkte tot 2013 als universitair docent Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Leiden en was jarenlang eindredacteur van Historisch Tijdschrift Holland en hoofdredacteur van de boekenreeks Hollandse Studiën.

Aan de prijs is een bedrag van €20.000,- verbonden. De vier niet-winnaars krijgen ieder €1.500,-.

Jury 2021

Genomineerd waren:

Jury – Karin van den Born, eindredacteur NTR-televisie; Mineke Bosch, hoogleraar Moderne Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen; Maria Holtrop, conservator Geschiedenis bij het Rijksmuseum; Annemarie Lavèn, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad; Nelleke Noordervliet, schrijfster, verbonden aan Trouw; Maarten Prak, hoogleraar Economische en Sociale Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht; Hubert Slings, wetenschappelijk medewerker bij het Nederlands Openluchtmuseum. Juryvoorzitter is dit jaar Khadija Arib, lid van de Tweede Kamer en tot voor kort voorzitter van de Tweede Kamer.

De prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

————

  • Libris Geschiedenis Prijs | site | wikipedia | berichten
    voor historische boeken die een algemeen publiek aanspreken

winnaars
2021 - Sandra Langereis, Erasmus; Dwarsdenker (De Bezige Bij)
2020 - Pieter van Os, Liever dier dan mens (Prometheus)
2019 - Roelof van Gelder, Dichter in de jungle (Atlas Contact)

De prijs heet vanaf 2010 Libris Geschiedenis Prijs, met een prijsbedrag van 20.000 euro.
De prijs werd eerder uitgereikt als Historisch Nieuwsblad/Volkskrantprijs (in 2007) en als Grote Geschiedenis Prijs in 2008 en 2009.

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.