Gedrukt voor de stad, de geschiedenis van Stadsdrukkerij Amsterdam

Next Post
Previous Post

moolenbel-stadsdrukkerij-2014Hans Moolenbel
Gedrukt voor de stad
de geschiedenis van Stadsdrukkerij Amsterdam

Uitgeverij Bas Lubberhuizen, september 2014
Gebonden, 240 pagina’s, 26 x 21 cm
ISBN 9789059373815, verkoopprijs € 34,95
[bestel]

De Amsterdamse Stadsdrukkerij kwam in 1796 voort uit de toen al bestaande stadscourantendrukkerij. Deze bestond op haar beurt sinds 1735 en was gevestigd in een pand bij de beurs van De Keijser. In 1796 verhuisde de drukkerij naar het Rokin 52.

In 1843 verhuisde de drukkerij opnieuw, nu naar Nes 43, ofwel de Grote Vlees- of St.Pietershal. Hoewel er steeds meer gebreken aan het pand kwamen duurde het uiteindelijk tot 1913 voordat de gemeenteraad besloot tot nieuwbouw.

Het nieuwe pand aan de Voormalige Stadstimmertuin 4-6 kwam in 1915 gereed, voorzien van een fraaie gevelsteen boven de entree. (bron foto)

gevelsteen-stadsdrukkerij-amserdam-2

In 2002 is de drukkerij een privé-onderneming geworden en verhuist van de Voormalige Stadstimmertuin naar een bedrijfspand aan de Donauweg. Vanaf 2011 staat het pand leeg maar In het najaar van 2013 neemt de gemeente het voormalige pand van de Stadsdrukkerij aan de Stadstimmertuin opnieuw in gebruik, met ruimte voor flexwerkers, vergaderzalen en een theatertje.

Over de lange geschiedenis van de Stadsdrukkerij verschijnt nu een boek van de hand van Hans Moolenbel.

Die geschiedenis is vanzelfsprekend nauw verweven met die van de stad Amsterdam. Naast de speciale inhoud van het drukwerk had de Stadsdrukkerij een uitzonderlijke status wat betreft de toepassing van nieuwe technieken en de samenwerking met grafische kunstenaars als Fré Cohen, Willem Sandberg en Theo Wijdeveld. Hun werk geeft een treffend beeld van de ontwikkeling van de grafische vormgeving in Nederland.

moolenbel-stadsdrukkerij-spread-2moolenbel-stadsdrukkerij-spread-1

over dit boek…

Hans Moolenbel is tekstschrijver en bedrijfshistoricus. Eerder schreef hij boeken over drie banken, een drukkerij en een aannemersbedrijf.

vormgeving Sander Pinkse

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.