Verhalen over taal – 150 jaar Van Dale

Next Post
Previous Post

daniels-vandale-2014Wim Daniëls (samenst.)
Verhalen over taal
150 jaar Van Dale

Van Dale Uitgevers, augustus 2014
hardcover, 208 pagina’s
ISBN 9789460771750, verkoopprijs € 24,99
[bestel bij bol.com]

De Dikke Van Dale speelt al anderhalve eeuw een belangrijke rol in de Nederlandse taalcultuur. De veranderende betekenissen van woorden als burgemeester, vrouw en fiets weerspiegelen de veranderingen in onze samenleving. Wim Daniëls verwoordt deze (taal)ontwikkelingen in treffende artikelen die samen met 150 ‘woorden van het jaar‘ de basis vormen voor dit boek.

Bekende Nederlandse en Vlaamse schrijvers, taaldeskundigen en Dikke Van Dale-fans beschrijven in columns en korte verhalen wat de Dikke Van Dale en 150 jaar Nederlandse taal voor hen betekent. Een leuk en zeer leesbaar boek over 150 jaar ontwikkelingen in de Nederlandse taal. (uitgever)

– Met bijdragen van o.a. Kristien Hemmerechts, René Appel, Frits Spits, Ewoud Sanders, Bart Chabot, Vellah en Inger (Taalvoutjes), Luc Devoldere, Tommy Wieringa, Ronald Giphart én Dikke Van Dale-fans
– Bijzondere vormgeving, luchtige opmaak met foto’s en full colour

Over dit boek…

Boekpresentatie – Het jubileum van 150 jaar Dikke van Dale wordt feestelijk gevierd op donderdag 28 augustus 2014 in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, die voor deze speciale gelegenheid zal worden omgedoopt tot “Hotel Van Dale, het hotel waar woorden wonen”. Onderdeel van deze bijzondere avond is de presentatie van het boek ‘Verhalen over taal – 150 jaar Van Dale’.

dikke-van-dale-2010De Dikke Van Dale
De Van Dale is vernoemd naar Johan Hendrik van Dale, die het Nieuw woordenboek der Nederlandsche taal van I.M. Calisch en N.S. Calisch uit 1864 bewerkte tot zijn eigen woordenboek. Van Dale overleed in 1872 aan de pokken toen de eerste afleveringen van het woordenboek verschenen waren. De uitgave werd in 1874 voltooid door zijn leerling Jan Manhave.

De benaming De Dikke Van Dale ligt voor de hand; de eerste twee drukken hadden een omvang van zo’n 1400 pagina’s. Met elke volgende druk nam de omvang toe en de laatste druk omvat zo’n 4500 bladzijden in drie banden.

 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.