Frans Pointl – Verzameld werk

Next Post
Previous Post

Voor het eerst zijn alle verhalen en gedichten van Frans Pointl (1933-2015), aangevuld met vroeg, ongepubliceerd werk, gebundeld in deze fraaie uitgave van ruim duizend pagina’s.

• Frans Pointl
Verzameld werk ; De kip die over de soep vloog
en andere verhalen en gedichten
Nijgh & Van Ditmar, oktober 2019
9789038804798, hardcover, 1084 pagina’s, € 45,00

o.a. te koop via bol.com >>


Het bekendste boek van Frans Pointl (1933-2015) is De kip die over de soep vloog. De verhalen van deze ‘everseller’ staan in het geheugen van honderdduizenden lezers gebeiteld. Openhartig schreef Pointl over de moeizame relatie met zijn joodse moeder en het milieu waarin hij opgroeide. De verhalen spelen zich af tijdens de vooroorlogse jaren, tijdens de oorlog en kort daarna. Ze geven een indringend beeld van de toenmalige joodse gemeenschap in Amsterdam.

Later publiceerde Pointl andere verhalen- en dichtbundels, waaronder Rijke mensen hebben moeilijke maten, De hospita’s, De aanraking, De Heer slaapt met watjes in zijn oren, De laatste kamer en Zonder rampspoed valt er niets te melden. Hierin deed hij verslag van zijn moeilijke omgang met zijn medemens, zoals zijn hospita’s en andere vrouwen. Hij schreef over zijn turbulente leven nadat hij als prozaschrijver was gedebuteerd. Hij noteerde zijn belevenissen als patiënt in het OLVG-ziekenhuis en later in het Sarphatihuis. En dat allemaal in zijn kenmerkende, schijnbaar eenvoudige, stijl. Nu zijn al zijn verhalen en gedichten voor het eerst gebundeld, aangevuld met vroeg, ongepubliceerd werk. (uitgever)

zie ook…
de gelijktijdig gepubliceerde biografie van Frans Pointl: ‘De schrijver die over de soep vloog‘, geschreven door David de Poel.

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.