‘De schrijver die over de soep vloog’ – Het leven van Frans Pointl

Next Post
Previous Post

Frans Pointl was al 56 toen hij debuteerde met De kip die over de soep vloog. Hij was te gast bij Adriaan van Dis, zijn boek werd een bestseller en Pointl werd een BN’er. In deze bijzondere biografie neemt David de Poel ons mee in Pointls leven.

• David de Poel
De schrijver die over de soep vloog
Het leven van Frans Pointl
Nijgh & Van Ditmar, oktober 2019
9789038804699, hardcover, 304 pagina’s, € 25,00

o.a. te koop via bol.com >>


Frans Pointl was al 56 toen hij debuteerde met De kip die over de soep vloog. Hij verscheen in Van Dis in de Ijsbreker en stal de harten van heel televisiekijkend Nederland. Zijn boek werd een bestseller en Pointl werd in één klap een bekende Nederlander. Waar hij eerst nauwelijks rondkwam van zijn uitkering, kon hij nu verhuizen naar de Amsterdamse grachten. Helaas was zijn financieel geluk van korte duur, want de Belastingdienst eiste haar deel op: geld dat Pointl inmiddels niet meer had.

Het zat hem toch al niet mee in het leven. Zijn ouders scheidden toen hij vijf was. Kort daarop brak de Tweede Wereldoorlog uit en werd een groot deel van de familie vermoord. Moeder en zoon waren voortaan op elkaar aangewezen. Hun relatie was verstikkend, maar vormde een belangrijke inspiratiebron voor Pointls schrijverschap.

In deze bijzondere biografie neemt David de Poel ons mee in het leven van Pointl, langs zijn geliefde katten, vele hospita’s en aanhoudende pogingen om aan de literaire weg te timmeren. Daarnaast beschrijft De Poel de laatste jaren van Frans Pointl: hoe hij plotseling ernstig ziek werd en lang moest revalideren. En hoe hij tot zijn laatste ademteug geestig en ad rem bleef. (uitgever)

Het interview met Frans Pointl door Adriaan van Dis in diens televisieprogramma op 25 maart 1990 is gelukkig nog terug te zien op YouTube.

boekpresentatie – De biografie van Frans Pointl werd op 1 oktober 2019 in de OBA aan de Oosterdokskade 143 in Amsterdam gepresenteerd.

zie ook…
de gelijktijdig gepubliceerde uitgave van het Verzameld werk van Frans Pointl.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.