‘Een sublieme nalatenschap, de erfenis van Willem Bilderdijk’

Next Post
Previous Post

Op 24 april 2020 wordt in het Academiegebouw van de Leidse Universiteit de ‘Bilderdijkkamer’ geopend. Bij die gelegenheid verschijnt het boek ’Een sublieme nalatenschap. De erfenis van Willem Bilderdijk’.

• Rick Honings, Gert-Jan Johannes
Een sublieme nalatenschap
de erfenis van Willem Bilderdijk
Leiden University Press, april 2020
9789087283476, hardcover, 288 pagina’s, € 39,50

o.a. te koop via bol.com >>

Willem Bilderdijk (1756-1831) had naast felle tegenstanders ook een groot aantal bewonderaars. Al tijdens zijn leven begonnen zij gedrukte publicaties, documenten, brieven en afbeeldingen van en over Bilderdijk te verzamelen. Ook een haarlok van de grote dichter, zijn dodenmasker of een gipsen afdruk van zijn schrijfhand werden gewilde verzamelobjecten.

De collecties van de twee grootste verzamelaars kwamen uiteindelijk terecht bij de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde te Leiden en bij de Vereniging “Het Bilderdijk-Museum’ te Amsterdam. In 2020 werden beide verzamelingen verenigd in de Universiteitsbibliotheek te Leiden, die daarmee nu de grootste Bilderdijk-collectie ter wereld bezit.

In ‘Een sublieme nalatenschap’, samengesteld door de neerlandici Rick Honings en Gert-Jan Johannes, laat een keur van Bilderdijkkenners zijn of haar licht schijnen over een geschreven, gedrukt, getekend of geschilderd onderdeel van de nu in Leiden bijeengebrachte verzameling.

De Bilderdijkkamer is ingericht met topstukken uit de verzameling die de UB nu in beheer heeft. Aan de muur hangen schilderijen van Bilderdijk. In een vitrinekast zijn behalve handschriften en een wandelstok ook het gipsafgietsel van een hand van het genie te zien.

In onderstaande video vertelt Rick Honings over de nieuwe Bilderdijkkamer.

upload UBLeiden, 9 maart 2020

Rick Honings schreef, samen met Peter van Zonneveld, de Bilderdijk-biografie ‘De gefnuikte arend’ (2013), zie eerder bij BoB.

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.