‘Duizend bommen en castraten’ – Jan Smet over Censuur in de strip

Next Post
Previous Post


Een soms trieste, soms verbijsterende, dan weer geestige of verbazingwekkende schaduwgeschiedenis van het beeldverhaal, met een bijzondere focus op wat allemaal niet mocht.

• Jan Smet
Duizend bommen en castraten
Censuur in de strip
Vrijdag, februari 2021
9789460017667, hardcover, 572 pagina’s, € 45,00

<< o.a. te koop via bol.com >>

[LET OP – boek was zeer snel uitverkocht, tweede druk komt 10 april, maar dan geldt vlgs de uitgever echt OP=OP]


Geschreven door Jan Smet, een pionier op het gebied van stripjournalistiek in Vlaanderen.

Altijd en overal, en in alle vormen van kunst en entertainment, zijn er dingen die niet mogen. Presidenten, pastoors, politici, politiemannen en puriteinen, allemaal blijken ze wel eens lange tenen te hebben en proberen ze dingen te verbieden. In de wereld van het beeldverhaal is dat niet anders.

Meer dan vijftig jaar lang boog strippionier Jan Smet zich over stripcensuur. In dit boek, te beschouwen als zijn levenswerk, behandelt hij bekende, soms zeer gemediatiseerde zaken, maar heeft evenveel aandacht voor ondergesneeuwde of vergeten vormen van censuur. Hij gaat van Europa naar de Verenigde Staten en terug, en belandt onderweg op onverwachte plaatsen. (uitgever)

Jan Smet (1945) legde als stichter en hoofdredacteur van CISO-magazine en Stripgids de fundamenten van de Vlaamse stripjournalistiek. Hij riep de Stripgidsprijs/Bronzen Adhemar in het leven en het Turnhoutse stripfestival. Hij werkte mee aan Wordt vervolgd. Stripleksikon der Lage Landen en publiceerde o.a. Marc Sleen (met Fernand Auwera) en Vlaamse reuzen (met Toon Horsten).

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.