‘De zomer van 1823’ – de voetreis van Jacob van Lennep door Nederland

Next Post
Previous Post

Jacob van Lennep, Geert Mak en Marita Mathijsen
De zomer van 1823
Het dagboek van zijn voetreis door Nederland

Atlas Contact, juni 2018
ISBN 9789045037059, 312 pagina’s
> paperback € 25,00 | o.a. te koop bij bol.com

‘De zomer van 1823’ is het reisdagboek van schrijver Jacob van Lennep (1802-1868) [wikipedia], naar modern Nederlands hertaald door Geert Mak en Marita Mathijsen.

Samen met Dirk van Hogendorp maakt Van Lennep een soort inspectietocht door Nederland. Ze wandelen door een wereld die voor ons bijna onherkenbaar is. Zeker een derde van het land is nog pure woestenij, de wegen zijn vaak enkel modder. Kort daarna zal alles veranderen, met kanalen en straatwegen, spoortreinen en stoommachines, tot uiteindelijk het Nederland zoals wij dat kennen.

Dankzij Van Lennep, verteller bij uitstek, kunnen we nog eens de toenmalige sfeer, kleur en geur van het landschap ervaren. Ook geeft hij ons een kijkje in het dagelijks leven van toen, inclusief de standsverschillen. Zijn dagboek is met vaart, humor en oog voor detail geschreven.

De eerste uitgave van het boek verscheen bij uitgeverij Waanders in 2000, maar is al geruime tijd uitverkocht. In deze herziene editie is de visuele informatie flink uitgebreid, de toelichtingen zijn herzien en uitgebreid en er is een plaatsnamenregister toegevoegd.

TV-serie – In 2000 werd op tv een negendelige serie uitgezonden waarin schrijver Geert Mak dezelfde route loopt als de twee studenten Van Lennep en Van Hogendoorn en schetst daarmee een beeld van Nederland in het begin van de negentiende eeuw. De serie is op YouTube terug te zien.

> Van Marita Mathijssen verscheen in januari 2018 de biografie van Jacob van Lennep ‘Een bezielde schavuit : (1802-1868)’.

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.