‘De wondergrijsaard’ – Onno Blom over de laatste jaren van Harry Mulisch

Next Post
Previous Post

Op 30 oktober 2010 overleed schrijver Harry Mulisch. Daar is dit najaar ruim aandacht voor met o.a. exposities, een documentaire en nieuwe boeken, zoals  ‘De wondergrijsaard’, waarin Onno Blom de grote schrijver portretteert in zijn laatste jaren.

• Onno Blom
De wondergrijsaard
Het late leven van Harry Mulisch
Bezige Bij, oktober 2020
9789403112817, hardcover, 144 pagina’s, € 21,99

<< o.a. te koop via bol.com >>

Ik zal een wondergrijsaard zijn, let maar eens op,’ schreef Harry Mulisch in Het ironische van de ironie. Zijn voorspelling kwam uit. De ontdekking van de hemel, zijn magnum opus, verscheen toen hij de vijfenzestig al was gepasseerd en daarna publiceerde hij nog de duizelingwekkende romans De procedure en Siegfried, waarvan de laatste regel voorspellend bleek voor zijn oeuvre: ‘Daarna niets meer.’

Over het onvermijdelijke maakte Mulisch zich niet druk. ‘Dat ik dood kan gaan, moet eerst nog maar eens bewezen worden,’ zei hij daarover. Inmiddels is het bewijs geleverd. In De wondergrijsaard portretteert Onno Blom de grote schrijver in zijn laatste jaren. Blom baseert zich daarbij op de vele notities die hij maakte van zijn gesprekken met Mulisch, in wiens werkkamer hij wekenlang bivakkeerde toen hij aan Zijn getijdenboek (2002) werkte. De twee bleven elkaar geregeld zien en spreken, tot het einde toe. Daarnaast sprak Blom uitgebreid met Mulisch’ vrienden, naasten en familie voor dit portret van de kunstenaar als oude man. (uitgever)

Onno Blom (1969) studeerde in 1994 cum laude af in de Nederlandse taal- en letterkunde en Culturele Studies. Na een aantal jaren te hebben gewerkt als literair redacteur bij dagblad Trouw en korte tijd als hoofdredacteur van Uitgeverij Prometheus Bert Bakker en adjunct-directeur van De Bezige Bij, is hij werkzaam als freelance journalist en literair criticus.

Op 30 oktober 2010 overleed schrijver Harry Mulisch. Daar is dit najaar ruim aandacht voor met o.a. exposities, een documentaire en nieuwe boeken. [zie eerder bij BoB]

 

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.