‘De Paradijsvloek van Johan Polak’ – tentoonstelling Stadsarchief Amsterdam

Next Post
Previous Post

Johan Polak (1928-1992) was uitgever, boekhandelaar, mecenas, classicus en bekende Nederlander. Hij liet een omvangrijk archief na waarvan een presentatie te zien is in de Schatkamer van het Stadsarchief Amsterdam van 1 juni t/m 7 oktober 2018.

De tentoonstelling De paradijsvloek van Johan Polak laat de vele kanten zien van deze veelzijdige persoon. Johan Polak was uitgever, mecenas, boekhandelaar, bibliofiel en classicus. Hij wist een unieke verzameling aan bibliofiele uitgaven, manuscripten, handschriften en andere waardevolle documenten bijeen te brengen.

Daarnaast heeft hij als bekende Nederlander en bestuurslid van het COC een belangrijke bijdrage geleverd aan de homo-emancipatie. Samen met Rob van Gennep richtte hij in 1962 de uitgeverij Polak & Van Gennep op en vier jaar later opende hij Athenaeum Boekhandel aan het Spui.

Het fascinerende levensverhaal van Johan Polak en zijn betekenis voor Amsterdam worden verteld aan de hand van de documenten uit zijn eigen archief, dat in het Stadsarchief wordt bewaard, aangevuld met een aantal unieke bruiklenen.

Film – In de filmzaal van het Stadsarchief wordt van 19 juni tot 7 oktober 2018 de film ‘De Tuin en de wildernis’ gedraaid. Deze film maakte regisseur Hans Hylkema ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Athenaeum Boekhandel. Vrij toegang. Doorlopende voorstelling, u kunt in- en uit lopen wanneer u wilt. [info]

++++++

Boek – In 2017 verscheen bij uitgeverij Van Oorschot de biografie van Johan Polak, geschreven door Koen Hilberdink [zie eerder bij BoB]

Koen Hilberdink
J.B.W.P. ; Het leven van Johan Polak
Van Oorschot, mei 2017
ISBN 9789028261846 | o.a. te koop bij bol.com

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.