Filmeditie van ‘De boekhandel’ van Penelope Fitzgerald

Next Post
Previous Post

Penelope Fitzgerald, vert. Mieke Prins
De boekhandel (filmeditie)
Karmijn, mei 2018
ISBN 9789492168252, 144 pagina’s
> paperback € 14,95 | o.a. te koop bij bol.com

Vanaf 7 juni 2018 is de film ‘The Bookshop’ te zien in de Nederlandse bioscopen. [meer over de film]

In de verfilming van Penelope Fitzgerald’s DE BOEKHANDEL besluit weduwe Florence Green (Emily Mortimer) haar leven weer op te pakken door een boekwinkel te openen. Ze is een krachtige vrouw die haar dromen najaagt, maar eind jaren vijftig in het Britse kustplaatsje doet haar winkel meer stof opwaaien dan verwacht.

Onder leiding van de welgestelde Violet Gamart (Patricia Clarkson) en haar man wordt Florence door haar dorpsgenoten op slinkse wijze tegen gewerkt. Toch vindt ze steun bij de mysterieuze Mr. Brundish (Bill Nighy), die vindt dat het stadje wel toe is aan wat verandering.

Het is de verfilming van het boek The Bookshop, dat Penelope Fitzgerald in 1978 schreef en dat de shortlist van de Booker Prize haalde.

Van het boek is een film gemaakt door de Spaanse regiseuse Isabel Coixet (zie bij IMDB). De film won op de Frankfurter Buchmesse de prijs voor Beste Boekverfilming van het Jaar.

Uitgeverij Karmijn bracht in 2015 de eerste Nederlandse vertaling uit, De boekhandel, en komt nu met een speciale filmeditie waarin acht fotopagina’s zijn opgenomen met beelden uit de film.

> klik op onderstaande covers voor meer informatie over de verschillende edities van de De boekhandel en de Engelstalige biografie van Penelope Fitzgerald bij bol.com

Penelope Fitzgerald (1916-2000) werd geboren in een zeer Engels, intellectueel en enigszins exentriek milieu. Haar beide grootvaders waren geestelijken in de anglicaanse kerk. Ze was in Oxford een briljant studente; toen al was het haar droom om schrijfster te worden. Maar Penelope zou in haar leven door diepe dalen moeten gaan voordat haar opmerkelijke schrijverscarrière begon. Op haar 58e schreef ze haar eerste boek, een biografie. Op haar 78e haar laatste roman: De Blauwe Bloem. Viermaal drong Penelope door tot de shortlist van de Booker Prize. Eenmaal won ze ook. De Blauwe Bloem won in Amerika de National Book Critics Award en maakte van haar een gefortuneerde vrouw. [zie ook wikipedia]

trailer van de film The Bookshop

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.