De Boon – een nieuwe Vlaamse literatuurprijs voor fictie, non-fictie en kinderboeken

Next Post
Previous Post

17 maart 2021 | De ‘Boon’ is een nieuwe Vlaamse literatuurprijs, die voor het eerst wordt uitgereikt op 24 maart 2022. Het is een jaarlijkse bekroning van het beste, oorspronkelijk in het Nederlands geschreven boek in twee categorieën: de Boon voor fictie en non-fictie en de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur. Beiden met een prijzengeld van 50.000 euro.

De “Boon” dus, met een knipoog naar auteur Louis Paul Boon. Daarmee heeft Vlaanderen na jaren weer een grote literaire prijs. In 2017 hield de grootste Vlaamse literatuurprijs op met bestaan. Dat was de Fintro-literatuurprijs, daarvoor bekend als de Gouden Boekenuil, maar deze had een prijzengeld van ‘slechts’ 25.000 euro. Met deze nieuwe prijs kennen we nu een drietal grote prijzen met ieder 50.000 euro prijzengeld: de Libris Literatuur Prijs, de Boekenbon Literatuurprijs en De Boon Literatuurprijs.

De nieuwe prijzen worden georganiseerd door Literatuur Vlaanderen, vroeger bekend als het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Tegen december wordt een longlist bekendgemaakt van vijftien titels uit de boekenoogst van 1 november 2020 tot 31 oktober 2021, een shortlist van vijf in januari, en één enkele winnaar op 24 maart 2022. De prijs wordt daarna jaarlijks uitgereikt.

Introductievideo van De Boon, 17 maart 2021

  • de Boon | site | wikipedia | berichten
    Vlaamse literatuurprijs voor oorspronkelijk Nederlandstalig werk. De Boon voor fictie en non-fictie en de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur.

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.