J.V. Neylen wint de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2021

Next Post
Previous Post


12 maart 2021 | De Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs, een stimuleringsprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, is toegekend aan J.V. Neylen voor haar poëziedebuut ‘En niet bij machte’.

• J.V. Neylen
En niet bij machte
Atlas Contact, 2020

<< o.a. te koop via bol.com >>
[
lees daar ook enkele pagina’s uit de bundel]

“De bundel is een rijk debuut. De juryleden zijn met name getroffen door rake zinnen, zoals ‘ik schudde de takken uit mijn hoofd, nam een blad en sneed de dag opnieuw aan stukken – hoe grandioos ik hem beginnen zou’ en ‘de mist die in mijn keel is gezakt’. En niet bij machte is beslist anders dan alle andere ingestuurde bundels en biedt een heel ander geluid dan wat je meestal in de hedendaagse poëzieproductie leest. De tekst is ook gedurfd: in een soort bewuste ouderwetsheid bouwt de dichter een poëtische wereld op, met opvallende aandacht voor de taal zelf. J.V.Neylen heeft in haar debuut al meteen een patent op een eigenzinnig beeldarsenaal.” (jury)

J.V. Neylen (1989) is dichter en schrijver. Ze publiceerde gedichten in onder meer De Revisor, Het Liegend Konijn, Deus ex Machina en Hollands Maandblad. In 2017 werd haar een VOCATIO-beurs voor jong talent toegekend. En niet bij machte is haar poëziedebuut.

jury – De Commissie van voordracht bestond uit Pia de Jong, Kester Freriks (voorzitter), Yves T’Sjoen, Hanneke van Eijken en Lies Van Gasse.

Deze in 1925 ingestelde prijs is in de taal van het reglement een ‘prijs van aanmoediging’, tegenwoordig ook wel ‘stimuleringsprijs’ genoemd. Hij wordt ieder jaar uitgereikt, afwisselend in de categorieën poëzie en proza, aan een schrijver van wie in de voorgaande jaren haar/zijn eerste of eerste twee publicaties zijn verschenen.

De prijs wordt uitgereikt op 30 oktober 2021 in het Academiegebouw, Rapenburg 73 te Leiden. De prijs bestaat uit een glasobject en 7.500 euro.

  • Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs | site | wikipedia | berichten
    aanmoedigingsprijs voor beginnende auteurs (MdNL)

winnaars
2021 - J.V. Neylen, En niet bij machte
2020 - Mirthe van Doornik, Moeders van anderen
2019 - Mieke van Zonneveld, Leger
2018 - Lize Spit, Het Smelt

De Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs is een prijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en werd onder deze naam voor het eerst uitgereikt in 1940. De winnaar ontvangt 7.500 euro. 

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.