‘De boekhandelaar van Florence’ – Roman van Ross King

Next Post
Previous Post


Het verhaal van een lokale strijd met verregaande consequenties. De stortvloed aan radicale denkstromen die werd ontketend door het gedrukte boek zou de loop van de geschiedenis veranderen.

• Ross King
De boekhandelaar van Florence
De renaissance, de boekdrukkunst en de veranderende kracht van ideeën
Bezige Bij, mei 2021
9789403124414, paperback, 528 pagina’s, € 34,99
juni 2022 > mid-price editie € 20,00
e-book € 14,99

<< o.a. te koop via bol.com >>

Halverwege de vijftiende eeuw werd gezegd dat alle wijsheid van de wereld in Vespasiano da Bisticci’s boekwinkel in Florence te vinden zou zijn. Daar werden prachtige manuscripten voor de Europese elite geproduceerd en belangrijke werken uit de klassieke oudheid herontdekt en verspreid. De winkel trok de grootste denkers van de stad aan.

Dan arriveert er in 1476 een nieuwe techniek in Florence. Het nonnenklooster van San Jacopo di Ripoli aan de andere kant van de stad bemachtigt een drukpers van een failliete Duitse drukker. Binnen de kortste keren drukken de hardwerkende nonnen een serie boeken en pamfletten, waarmee een stroom aan politieke, filosofische en religieuze ideeën op gang wordt gebracht.

In De boekhandelaar van Florence ontsluit bestsellerauteur Ross King het verhaal van een lokale strijd met verregaande consequenties. De stortvloed aan radicale denkstromen die werd ontketend door het gedrukte boek zou de loop van de geschiedenis veranderen; de drukpers vormde de voedingsbodem voor de renaissance en de reformatie, en maakte het pad vrij voor de verlichting – en voor de moderne wereld zoals we die nu kennen.
(uitgever)

Vespasiano da Bisticci (geb. 1421) was een Florentijnse boekhandelaar die bekend stond als de meest gevierde handelaar in boeken en manuscripten van zijn generatie. De hernieuwde belangstelling voor Griekse en Romeinse teksten, veroorzaakt door de opkomst van het humanisme, inspireerde veel rijke individuen om codices te zoeken van de beste oude en vroegchristelijke werken. De uitvinding van de drukpers bleek te veel concurrentie voor da Bisticci te zijn, en hij trok zich terug om zijn memoires en biografische schetsen van zijn vrienden en beschermheren te schrijven. [zie wikipedia]

Ross King (born July 16, 1962) is a Canadian novelist and non-fiction writer. He began his career by writing two works of historical fiction in the 1990s, later turning to non-fiction, and has since written several critically acclaimed and best-selling historical works.
[zie wikipedia]

Engelstalige edities
The Bookseller of Florence – Vespasiano da Bisticci and the Manuscripts that Illuminated the Renaissance

The Bookseller of FlorenceThe Bookseller of Florence.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.