Constantijn Huygens op dienstreis – verslag van zijn tocht in 1654 naar Eindhoven en Spa, Luxemburg en Meurs

Next Post
Previous Post

groenveld-huygens-2013S. Groenveld
Constantijn Huygens op dienstreis
Zijn verslag van een tocht naar Eindhoven en Spa, Luxemburg en Meurs, 1654

Uitgeverij Verloren, Hilversum, april 2013

gebonden, illustr., 140 pagina’s
ISBN 9789087043650, verkoopprijs € 19,00

[o.a. te koop bij bol.com]

Uitgeverij Verloren levert een bijdrage het Huygensjaar 2013 met het publiceren van ‘Constantijn Huygens op dienstreis’. De Leidse hoogleraar Simon Groenveld ontdekte het werk en voorzag het van een uitgebreide inleiding, waarin we nader kennismaken met Huygens, zijn tijd en de omstandigheden.

Van de beroemde dichter, schrijver en musicus Constantijn Huygens (1596-1687) duiken nog steeds onbekende teksten op. Deze uitgave bevat een levendig, nooit gepubliceerd verslag van een reis die Huygens in 1654, in dienst van het Oranjehuis, heeft gemaakt naar prinselijke goederen in Luxemburg en het Duitse Meurs. We maken hierin kennis met weinig bekende kanten van Huygens: hij is bezig met de verkoop van bomen, de controle van Oranjekastelen, de vernieuwing van een waterkering in de rivier de Our. Zijn verslag toont ook de problemen van het reizen in de zeventiende eeuw en de gevaren, onder andere vanwege rondtrekkende legers. (uitgever)

Huygens’ tekst is geplaatst in zijn historische context en voorzien van toelichtingen. In een bijlage zijn de zeven gedichten (met vertaling) opgenomen die Constantijn Huygens onderweg schreef. De illustraties stammen uit zijn eigen tijd en zijn deels van de hand van zijn zoons.

over dit boek werd geschreven door…

zie ook…

Ad Leerintveld, Constantijn Huygens : de collectie in de Koninklijke Bibliotheek, Bekking & Blitz, 2013

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.