KB krijgt zeldzame Couperusband van 75-jarige Vriendenvereniging

Next Post
Previous Post

21 juni 2013 – Ter gelegenheid van haar 75-jarig bestaan heeft de Vriendenvereniging van de Koninklijke Bibliotheek de KB een bijzonder boek cadeau gedaan. Het is één van twee bekende exemplaren van Louis Couperus’ Van oude menschen, de dingen die voorbijgaan (1906) in een perkamenten band. Het bandontwerp is van de Art Nouveau-kunstenaar Chris Lebeau.

J.J.C. (Chris) Lebeau (1878-1945) was een veelzijdig artiest, die met veel verschillende materialen en technieken werkte. Hij introduceerde bijvoorbeeld het batikken in Europa op de Wereldtentoonstelling van 1900, en in datzelfde jaar ontwierp hij zijn beroemde batikband voor De stille kracht van Couperus.

De band is van 24 juni t/m 16 augustus te zien in de vitrine bij de leeszaal Bijzondere Collecties van de KB.

bron: KB, 21 juni 2013

Jubilerende Vriendenvereniging

De Vereniging Vrienden van de Koninklijke Bibliotheek, opgericht in 1938, bestaat dit jaar 75 jaar. In die jaren heeft de KB kostbare aankopen kunnen doen met steun van de Vrienden, die met het normale aanschafbudget niet mogelijk waren geweest. Spectaculaire aanwinsten van de laatste jaren zijn het Gruuthusehandschrift (2007), de Stedenatlas (2010) en nu dus de perkamenten band van Lebeau.

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.