Carel de Nerée tot Babberich en Henri van Booven – een vriendschap in het Haagse fin de siècle

Next Post
Previous Post

bink-neree-2014Sander Bink
Carel de Nerée tot Babberich en Henri van Booven ; Den Haag in het fin de siècle

WBOOKS, i.s.m.het Louis Couperus Museum, nov. 2014
Paperback met flappen, illustr., 64 pagina’s
ISBN 9789462580640, verkoopprijs € 14,95
[bestel]

Rond 1900 was de latere Couperusbiograaf Henri van Booven (1877-1964) goed bevriend met de kunstenaar Carel de Nerée tot Babberich (1880-1909). Laatstgenoemde werkte in de stijl van Jan Toorop en Aubrey Beardsley. Hij is wel ‘de Couperus van de tekenpen’ genoemd.

Deze uitgave, geschreven door fin de siècle-kenner Sander Bink,  gaat over deze bijzondere en onderbelicht gebleven vriendschap uit de kunstgeschiedenis van het Haagse fin de siècle.

‘Het mooiste, wat een der allermooiste Hollanders van den laatsten tijd heeft kunnen geven’, schrijft de kunstenaar Carel de Nerée tot Babberich (1880-1909) in december 1900. Dat mooiste was Louis Couperus’ roman Extaze uit 1892. De Nerée liet zich door Extaze inspireren tot een reeks tekeningen die behoort tot de hoogtepunten van de Nederlandse kunst uit het fin de siècle.

De Nerée woonde en werkte in Den Haag waar destijds de Art Nouveau meer in zwang was dan in welke Nederlandse stad ook. Zijn allerbeste vriend was de schrijver Henri van Booven, de eerste biograaf van Louis Couperus. De Nerée en Van Booven waren bekende verschijningen, dandies, in het uitgaans- en culturele leven van Den Haag.

over dit boek…

Tentoonstelling – Deze fraai geïllustreerde uitgave begeleid de tentoonstelling ‘Witte nachten’ in het Louis Couperus Museum in Den Haag, gewijd aan de vriendschap tussen de kunstenaar Carel de Nerée tot Babberich en de schrijver Henri van Booven, en hun wederzijdse band met Louis Couperus.
De tentoonstelling is te zien van 9 november 2014 t/m 10 mei 2015.

zie ook…

booven-briefwisseling-2013Sander Bink, Briefwisseling – Henri van Booven en Hendrik de Vries
Uitgeverij Tiem, september 2013

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.