‘De oorlog verzameld’ – over het ontstaan van de collectie van het NIOD

Next Post
Previous Post

bockxmeer-niod-2014Annemieke van Bockxmeer
De oorlog verzameld
het ontstaan van de collectie van het NIOD

Uitgeverij De Bezige Bij, november 2014
Paperback, 256 pagina’s
ISBN 9789023489399, verkoopprijs € 24,90 > nu € . 7,90
[bestel]

Op 5 mei 1945 was Nederland bevrijd. Met de oprichting van een documentatiecentrum werd niet lang gewacht; drie dagen later was het Rijksbureau voor Oorlogsdocumentatie een feit. Historicus Dr. Loe de Jong, die tijdens de oorlog in Londen bij Radio Oranje had gewerkt, werd op 1 oktober 1945 benoemd tot chef.

Tussen 1945 en 1950 verzamelde het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (riod) onder chaotische omstandigheden documenten die een belangrijk deel van de collectie zouden gaan vormen.

Het was in die dagen niet de enige organisatie die op jacht was naar zo veel mogelijk documenten uit officiële bronnen, vooral ook de Bijzondere Rechtspleging en het Informatiebureau van het Nederlandse Rode Kruis waren ernaar op zoek; het leidde in de eerste jaren na de oorlog niet zelden tot een strijd tussen verschillende organisaties, tot het aanvechten van competenties.

Behalve het verzamelen van meer of minder officiële documenten interviewde het riod getuigen, het liet memoires schrijven en nam dagboeken, brieven en foto’s van particulieren in de collectie op. Zo verwierf het instituut in korte tijd een ronduit indrukwekkend archief, waar geen enkele onderzoeker van de Tweede Wereldoorlog meer omheen kan. Het is al met al een bewogen geschiedenis, die Annemieke van Bockxmeer in kaart brengt en een geschiedenis die veel zegt over Nederland in en na de oorlog.

Proefschrift – ‘De oorlog verzameld’ is de publieksuitgave van het proefschrift dat Annemieke van Bockxmeer verdedigt op vrijdag 14 november 2014 in de aula van de Universiteit van Amsterdam.

Annemieke van Bockxmeer (1946) studeerde Nederlands, filosofie en archiefwetenschap. Van 1989 tot 2012 was zij verbonden aan het NIOD, waar zij vanaf 1996 verantwoordelijk was voor de archieven.

Tussen 2008 en 2012 zetteAnnemieke van Bockxmeer een digitaal netwerk van alle Nederlandse archieven en collecties over de Tweede Wereldoorlog op: het Netwerk Oorlogsbronnen.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=zLfPKHw-6No[/youtube]

upload NIODFilm, 26 feb. 2014

Oorlogsbronnen.nl is een zoekmachine specifiek gericht op de Tweede Wereldoorlog in Nederland en in de voormalige koloniën. Met oorlogsbronnen.nl zoek je door objecten (krantenartikelen, documenten, foto’s, tekeningen, video’s, dagboeken, archiefstukken, brochures, audiofragmenten, interviews, voorwerpen) uit bijna 450 verschillende archief-, bibliotheek- en museumcollecties.

 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.