Boekenberg Spijkenisse, biografie van een gebouw

Next Post
Previous Post

baartman-boekenberg-2013Nicoline Baartman, Winy Maas
Boekenberg Spijkenisse
biografie van een gebouw

nai010 uitgevers, december 2013
hardcover, 440 pagina’s, 22 x 16 cm
ISBN 9789462081093, verkoopprijs € 25,00
[te koop bij bol.com]

Er is ook een Engelstalige editie ISBN 9789462081109

Het boek Boekenberg Spijkenisse, biografie van een gebouw, is het verhaal over een eigenzinnige architect, een revolutionaire wethouder, de weduwe van een dierenarts, een artistiekerige bibliotheekdirecteur en een visionaire held uit India die de stad komt redden. Het is een boeiende zedenschets van een nieuwe stad in de polder.

Bibliotheek de Boekenberg is een gebouw met een missie: een stad met gemiddeld weinig lezers aan te sporen om de televisie uit te zetten en meer te gaan lezen. Deze biografie van de Boekenberg schetst een beeld van tien jaar bouw, van Spijkenisse en de politieke en sociale context waarin zo een gebouw tot stand komt. De rol van de moderne bibliotheek, de essentie van een nieuwe stad en de zoektocht naar een alternatief voor identificatie, al dan niet via historiserende architectuur.

De motieven van de hoofdrolspelers en de context zijn pakkend en in een directe, bij Spijkenisse passende stijl, geschreven door voormalig Volkskrantredacteur Nicoline Baartman. Het verhaal wordt onder meer geïllustreerd met foto’s van fotograaf Marcel Veldman en informatieve illustraties van MVRDV, het bureau dat verantwoordelijk was voor het ontwerp.

baartman-boekenberg-2013-3Het boekontwerp is van bureau Vijf890.

Het boek Boekenberg Spijkenisse. Biografie van een gebouw is het tweede deel van een nieuwe experimentele reeks MVRDV publicaties waarin de creatie van architectuur centraal staat.

 

boekenberg-06de Boekenberg in aanbouw (meer bij Boekendingen.nl)

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.