‘Bange mensen stellen geen vragen’ – Renate Rubinstein in de reeks privé-domein
•
Dertig jaar na Renate Rubinsteins overlijden brengt Ronit Palache via deze bloemlezing een ode aan haar autonome geest. Een rijke keuze uit Rubinsteins autobiografische teksten, columns, lezingen en brieven, waarvan een deel niet eerder in boekvorm verscheen.
• Renate Rubinstein
Bange mensen stellen geen vragen
Samengesteld en ingeleid door Ronit Palache
privé-domein nr 312
De Arbeiderspers, november 2020
9789029542845, paperback, 356 pagina’s, € 27,50
<< o.a. te koop via bol.com >>
—
Waar Renate Rubinstein (1929-1990) verscheen was er reuring. Vanaf 1961 maakte zij furore met de stukken die zij onder de naam Tamar in Vrij Nederland publiceerde. Of deze nu gingen over haar liefdesleven, het gemis van haar in de oorlog vermoorde vader, de moeilijke relatie met haar moeder, het koningshuis of het feminisme: ze waren altijd origineel, eigengereid en spraakmakend. Ze schreef openhartig over haar Joodse achtergrond, haar pijnlijke scheiding en haar ziekte MS. En zelfs postuum veroorzaakte Rubinstein nog ophef met het boek Mijn beter ik, over haar geheime relatie met Simon Carmiggelt, ‘de meest getrouwde schrijver van Nederland’. (uitgever)
Renate Rubinstein (1929-1990) was de Koningin van de Column. Onder het pseudoniem Tamar publiceerde zij jarenlang in Vrij nederland. Haar zogenoemde themaboeken Niets te verliezen en toch bang, over echtscheiding, Liefst verliefd, Nee heb je, over ziek-zijn, en Mijn beter ik, over haar relatie met Simon Carmiggelt, zijn klassieke egodocumenten in de Nederlandse literatuur. Voor Niets te verliezen en toch bang ontving zij de Multatuliprijs 1979.
- meer over Renate Rubinstein bij wikipedia | dbnl | schrijversinfo |
Ronit Palache (1984) publiceerde eerder ook een bloemlezing van het werk van journalist Ischa Meijer in de reeks privé-domein van de Arbeiderspers: Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan.
Geef een reactie