‘Ik die bij sterren sliep’ – Verzamelde verzen van H. Marsman

Next Post
Previous Post

 


Deze uitgave, waarin voor het eerst alle gebundelde, verspreid gepubliceerde en nagelaten gedichten van Marsman zijn opgenomen, biedt een nieuwe en verrassende kennismaking met de poëzie van Marsman.

• H. Marsman
Ik die bij sterren sliep
Verzamelde verzen
Van Oorschot, november 2020
9789028223011, hardcover, 640 pagina’s, € 39,50

<< o.a. te koop via bol.com >>


In 1938 publiceerde Marsman zijn ‘Verzamelde gedichten’, waarin hij slechts een beperkt aantal van zijn gedichten opnam en waarin hij de structuur van de oorspronkelijke bundels geheel losliet. Bovendien bepaalde hij dat alleen deze uitgave na zijn dood herdrukt mocht worden. Daardoor vormde een bloemlezing, die een zeer onvolledig en vertekend beeld geeft van Marsmans dichterschap, na zijn vroege dood in juni 1940 de basis van alle latere herdrukken van de ‘Verzamelde gedichten’.

Nu verschijnt voor het eerst een uitgave waarin alle gebundelde, verspreid gepubliceerde en nagelaten gedichten van Marsman zijn opgenomen en waarin de bundels in hun oorspronkelijke vorm zijn hersteld. ‘Ik die bij sterren sliep’ bevat tientallen gedichten die nooit eerder zijn gepubliceerd. In aantekeningen bij de gedichten zijn de datering, de (voor)publicaties en citaten van Marsman uit brieven of andere documenten vermeld. Verder zijn van elk gedicht de belangrijkste varianten uit eerdere en latere versies opgenomen. Deze volledige uitgave biedt een nieuwe en verrassende kennismaking met de poëzie van Marsman.
(uitgever)

Bezorgd door H.T.M. van Vliet. Fraaie uitgave, gebonden met stofomslag.

Hendrik Marsman (1899-1940) was één van de belangrijkste Nederlandse dichters uit de periode tussen de twee wereldoorlogen. Hij kwam om in 1940, tijdens de oversteek naar Engeland.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.