‘Hartslag 27’ – Henk Pröpper verkent Parijs in lockdown

Next Post
Previous Post

 

Kort nadat Henk Pröpper in het voorjaar van 2020 van Amsterdam naar Parijs verhuisde, kwam behalve de wereld ook zijn hart bijna tot stilstand. Nadat de cardioloog een pacemaker heeft geplaatst die zijn verzwakte hart krachtiger doet kloppen, ontwaakt hij in een lege stad. Parijs is tijdens de lockdown veranderd in een verlaten toneel.

 

• Henk Pröpper
Hartslag 27
Bezige Bij, juli 2021
9789403134611, hardcover, 144 pagina’s, € 20,99

• bestel bij bol.com
• bestel bij libris.nl


Om zijn herstel te bespoedigen, zet Pröpper het op een lopen, maar Parijzenaren mogen op last van de overheid niet verder dan anderhalve kilometer van hun huis komen. Daarom besluit hij zijn directe omgeving te gaan verkennen. Hij speurt naar gedenkplaten en monumenten die meer en minder beroemde stadgenoten eren en hun geschiedenissen tot leven wekken.

Onderwijl denkt Pröpper aan zijn eigen leven en vooral aan de literatuur die hem gevormd heeft. Zo treedt hij – soms letterlijk – in de voetsporen van literaire helden als Victor Hugo, Honoré de Balzac en Albert Camus. Hartslag 27 is een beklijvend boek over het belang van literatuur, en een schitterend portret van Parijs, de Franse hoofdstad die zelfs in haar leegte en desolaatheid magnifiek is. (uitgever)

Henk Pröpper (1958) is de auteur van de roman Het zwaard van de krab en van talrijke essays. Hij schrijft al veertig jaar over de literatuur en cultuur van Frankrijk, het land waar hij diplomaat was en directeur van het fameuze Institut Néerlandais. Daarnaast schrijft Pröpper voor de Volkskrant, met name over Franse onderwerpen. Van 2011 tot 2016 was hij directeur-uitgever van De Bezige Bij.

zie ook…

 

• Margot Dijkgraaf, Bart Koetsier (fotograaf)
Met Parijse pen ; Literaire omzwervingen
Uitgeverij Boom, 2020

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.