De Wandeldagboeken van Jac. P. Thijsse

Next Post
Previous Post

 


De oudste natuurdagboeken van Nederland verschijnen nu voor het eerst. Deze uitgave is rijk geïllustreerd met Thijsse’s eigen tekeningen, aangevuld met met facsimile’s van kleurenmateriaal uit later werk.

• Jac. P. Thijsse, Marga Coesèl (samenst.)
Nu ga ik er eens op uit
Wandeldagboeken 1884-1898
Van Oorschot, juli 2021
9789028220010, hardcover, pagina’s, € 35,00

<< o.a. te koop via bol.com >>

De natuurkenner Jac. P. Thijsse (1865‒1945) geldt als een fenomeen. Behalve als voorvechter van de natuurbescherming in Nederland werd hij beroemd dankzij de Verkade-albums, die bedoeld waren het grote publiek de liefde voor de natuur bij te brengen. [wikipedia]

Dat Thijsse ook een dagboek bijhield, is echter nauwelijks bekend. Nu ga ik er eens op uit bevat de twee oudste en boeiendste dagboekdelen, die de jaren 1884‒1887 en 1894‒1898 beslaan. Thijsse is dan als jonge onderwijzer werkzaam in Amsterdam en vult zijn vrije tijd met lange wandelingen, nabij en in de stad, de Kennemerduinen, maar ook tussen Amsterdam en het Gooi.

De dagboeken van Thijsse zijn echte natuurdagboeken. Anders dan een ‘gewoon’ dagboek, gaan ze niet over de dagelijkse beslommeringen, maar over allerlei planten en het doen en laten van de dieren die Thijsse observeerde tijdens zijn wandelingen. Zijn observaties vulde hij aan met prachtige schetsen en opmerkingen over het weer en het omringende landschap.

Met Nu ga ik er eens op uit verschijnen de oudste natuurdagboeken van Nederland voor het eerst in druk. Deze uitgave is zeer rijk geïllustreerd met Thijsses eigen tekeningen, en met facsimile’s van schitterend kleurenmateriaal uit later werk, gedetailleerde kaarten van de Kennemerduinen, het Vondelpark en andere geliefde plekken.

Jac. P. Thijsse (1865-1945) bij wikipedia

Marga Coesèl is biologe, was gastonderzoeker bij de Artisbibliotheek en is conservator van de Heimans en Thijsse Stichting.

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.