Wim Huijser over de Shakespeare-vertalingen van C. Buddingh’

Next Post
Previous Post

huijser-buddingh-shakespeare-2016Wim Huijser
Demetrius, ik houd mij aan mijn woord
De Shakespeare-vertalingen van C. Buddingh’

Azul Press, december 2016
64 pagina’s, genaaid gebonden, met stofomslag
> gebonden € 25,00 |te bestellen bij Azul Press

Schrijver en dichter C. (Kees) Buddingh’ (1918-1985) was een van de vele Nederlandse vertalers van het werk van Shakespeare. Hij trad met zijn ‘herziening’ van De toneelspelen van William Shakespeare min of meer in de voetsporen van de gezaghebbende Shakespeare-vertaler L.A.J. Burgersdijk. Heel lang zou Buddingh’ te boek staan als degene die een bewerking maakte van de Burgersdijk-vertaling. Pas laat in zijn carrière kwam daar verandering in en werd de oorspronkelijkheid van Buddingh’s Shakespeare-vertalingen onderkend.

De tentoonstelling ShakespeareNL. Vier eeuwen Shakespeare in Nederland die Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam ter afsluiting van het Shakespeare-jaar organiseert, vormden voor Buddingh’-biograaf Wim Huijser een mooie aanleiding om wat verder in te zoomen op de Shakespeare-vertalingen van de Dordtse dichter.

rp_huijser-buddingh-2015-188x300.jpgrp_buddingh-gebundeld-2010-220x324.jpg

Wim Huijser (1960) publiceerde o.a. de biografie van C. Buddingh’ Dichter bij Dordt, die werd genomineerd voor de ECI Literatuurprijs 2015. Ook verzorgde hij de verzamelde gedichten Buddingh’ gebundeld (2010).

tentoonstelling – Wat is het geheim van Shakespeare? De tentoonstelling ShakespeareNL. Vier eeuwen Shakespeare in Nederland wil een antwoord op die vraag geven en brengt de invloed in beeld van een van de meest gespeelde en geliefde toneelauteurs ooit. De nadruk ligt op de furore die zijn werk in Nederland gemaakt heeft.
Bijzondere Collecties, Amsterdam – van 15 december 2016 t/m 30 april 2017.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.