‘West Coast revisited’ – C. Buddingh’ – jazz en poëzie 1959/2019

Next Post
Previous Post

 

Van de Dordtse dichter C. Buddingh’ (1918-1985) verscheen in 1959 de bundel West Coast met een serie jazzgedichten, geïnspireerd door de Amerikaanse West Coast-jazz.

Volkskrant-journalist en dichter John Schoorl bezocht de huidige West Coast-scene in Los Angeles, waar hij onder andere jazzmusici als Eric Reed, Kevin van den Elzen en Ben Wendel opzocht. Eva Roefs maakte foto’s bij die ontmoetingen, waarop de musici Buddingh’s bundel West Coast in handen hebben.

Voor Buddingh’-biograaf Wim Huijser vormde dit de aanleiding om een bijzondere bundel samen te stellen: West Coast Revisited, met daarin, naast Buddingh’s jazzpoëzie, essays van Schoorl en Huijser en de foto’s van Eva Roefs.

• C. Buddingh’, Wim Huijser, John Schoorl
West Coast Revisited
C. Buddingh’ – jazz en poëzie 1959/2019
Azul Press, september 2019
9789492401342, paperback, 80 pagina’s, € 19,95

o.a. te koop via bol.com >>

Boekpresentatie – Op vrijdagmiddag 4 oktober om 17.00 uur vindt in Café Buddingh in Dordrecht de presentatie plaats van de bundel West Coast Revisited – C. Buddingh’ – jazz en poëzie 1959/2019.

Precies zestig jaar geleden sloeg de Dordtse dichter C. Buddingh’ (1918-1985) met zijn poëzie een totaal nieuwe weg in. Al begin jaren vijftig had hij bekendheid gekregen met zijn bundel Gorgelrijmen (1953), maar nu schreef hij, geïnspireerd door de West Coast-jazz, een serie jazzgedichten die gepubliceerd werden in tijdschriften en resulteerden in de bundel West Coast (1959). Jazz & poetry werd in de jaren daarna een combinatie die uitnodigde tot podiumoptredens. Buddingh’ was zelf nooit aan de Amerikaanse West Coast geweest; wel beluisterde hij alle jazz-grammofoonplaten die eind jaren vijftig in Dordrecht voor handen waren.

De bundel wordt door Azul Press in Maastricht uitgebracht in een reguliere en een luxe editie.

De uitvoering van de luxe editie is hardcover met stofomslag en bevat een cd met opnamen van Buddingh’ uit 1961, waarop hij een aantal van zijn jazzgedichten voorleest. Om muzikaal de brug te slaan naar de huidige West Coast-muziek is bovendien een tweetal tracks aan de cd toegevoegd van het recent verschenen album The Fine Line van de Amerikaanse jazzsaxofonist Bob Sheppard en de Nederlandse contrabassist Jasper Somsen. De luxe editie is verkrijgbaar voor 35 euro.

 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.