Vrouwkje Tuinman wint De Grote Poëzieprijs 2020

Next Post
Previous Post

30 maart 2020 | Vrouwkje Tuinman heeft De Grote Poëzieprijs (de opvolger van de VSB Poëzieprijs) gewonnen met de dichtbundel Lijfrente. De prijs bedraagt 25.000 euro.

• Vrouwkje Tuinman
Lijfrente
Cossee, 2019

o.a. te koop via bol.com >>


De prijsuitreiking die zaterdag 21 maart in Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam zou plaatsvinden werd afgelast wegens de maatregelen rond Covid-19. De Grote Poëzieprijs werd nu uitgereikt in de NPO Radio 4 uitzending Opium.

De jury van De Grote Poëzieprijs 2020 kreeg 118 dichtbundels ter beoordeling binnen en wees unaniem Tuinman’s bundel Lijfrente aan als beste gedichtenbundel van 2019.

“Al tijdens de jurybijeenkomst in januari bleek dat we de bundel die we uiteindelijk tot winnaar zouden uitroepen, allemaal in één ruk uitlazen. Deze gedichten zijn openhartig, soms licht absurdistisch. Niets meligs of pastelkleurigs. Niet makkelijk, wel toegankelijk. Nuchter, maar nergens onpersoonlijk of kil. Integendeel. Geen schoonschrijverij en juist dat levert de mooiste zinnen op. En troost, daar waar er eigenlijk geen beginnen aan is.” Aldus de jury.

Journalist, schrijver en dichter Vrouwkje Tuinman debuteerde in 2004 met de dichtbundel Vitrine. Een jaar later verscheen haar roman Grote Acht. Ze won meerdere prijzen, waaronder de Halewijnprijs voor haar hele oeuvre in 2010. In 2018 overleed haar geliefde, de dichter F. Starik.
In haar bundel Lijfrente beschrijft ze de liefde en de dood.

De andere genomineerde bundels waren:

> klik op de titel voor meer informatie over het boek bij bol.com

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.