‘Voor moedertaal en vaderland’ – Johan Vanhecke schrijft biografie Hendrik Conscience

Next Post
Previous Post

Hendrik Conscience, de schrijver die het lezen van boeken populair maakte bij het gewone Vlaamse volk en hun met De Leeuw van Vlaanderen hun eigen epos gaf, heeft eindelijk een biografie.


• Johan Vanhecke
Voor moedertaal en vaderland
Hendrik Conscience, biografie
Vrijdag, juni 2021
9789464340129, hardcover, 528 pagina’s, € 39,95

o.a. te koop via:
• bazarow.com
• bol.com

Verguisd, belachelijk gemaakt, onleesbaar verklaard. Nochtans is hij de enige Vlaamse auteur wiens volledige werk in het Frans en het Duits vertaald werd, en van wie veel werken ook in andere talen verschenen.

Een schrijver die bij de uitgave van zijn ‘honderdste boekdeel’ in Brussel gevierd werd door tienduizenden lezers. De eerste man die het aandurfde op het Belgische grondgebied een roman in het Nederlands te publiceren. Hij stond aan de wieg van de eerste Vlaamse krant, hij promootte onderwijs voor vrouwen, hij ijverde voor het gebruik van de volkstaal in openbare besturen en in rechtszaken, en vocht tegen iedereen die het Nederlands als cultuurtaal door het Frans wilde laten verdringen.

De schrijver die het lezen van boeken populair maakte bij het gewone Vlaamse volk, en die zich veel minder conservatief opstelde dan men laat uitschijnen. De man die ijverde voor de ontvoogding van de Vlaamse Belgen en hun met De Leeuw van Vlaanderen hun eigen epos gaf, heeft eindelijk een biografie: Hendrik Conscience. (uitgever)

Johan Vanhecke (1957) is hoofd archiefverwerking van het Letterenhuis, en redacteur van de literaire tijdschriften Zacht Lawijd en Zuurvrij.

Het standbeeld van Hendrik Conscience, gemaakt door Frans Joris, dat sinds 1883 voor de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience (vroeger: Stadsbibliotheek) in Antwerpen staat.

(foto Ad Meskens, wikipedia)

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.