Vlaamse schrijver Hugo Raes koos voor de humane dood

Next Post
Previous Post

23 september 2013De Belgische schrijver Hugo Raes (Antwerpen 1929) is vandaag op 84-jarige leeftijd overleden.

Verschillende bronnen melden dat daarbij sprake was van euthanasie. Henri-Floris Jespers schrijft in zijn blog Mededelingen: “hoe Raes al een hele tijd noodgedwongen in het Woonzorgcentrum Lozanahof te Antwerpen verbleef en er vandaag euthanasie pleegde”.

In een tv-programma uit 1976 pleit Hugo Raes al voor het toepassen van euthanasie en noemt hij het een vorm van humane dood.

hugo-raes-video-1976

Luc Decorte op bezoek bij Hugo Raes, na het winnen van de Staatsprijs voor Literatuur in 1975, Een gesprek over werk en leven. (video bij cobra.be, 49 min.)

Hugo Raes schreef zo’n 25 boeken, waaronder een aantal die als science fiction kunnen worden beschouwd: De lotgevallen (1968), Reizigers in de anti-tijd (1970) en De verwoesting van Hyperion (1978).

Zijn meest bekende werk is wel Een faun met kille horentjes uit 1966. In het genoemde tv-programma noemt hij zelf zijn boek Hemel en Dier (1964) de eerste erotische roman, zes jaar voor Jan Wolkers met zijn Turks fruit dat etiket kreeg.

raes-aquarel-2001

‘Een aquarel van de tijd, herinneringen en dagboekbladen’ was het laatste boek van Raes (2001). Hij vertelt daarin over zijn leven en zijn obsessies: het ouder worden, de verloedering van de taal en het onderwijs, de liefde voor het dier, zijn passie voor zeilen, de vrouwelijke erotiek en de beruchte schrijversfeesten van de jaren zestig.

 

Next Post
Previous Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.