Vijftig jaar ‘Bleekers zomer’ – jubileumuitgave

Next Post
Previous Post

Het inmiddels vele malen herdrukte debuut van Mensje van Keulen, Bleekers zomer (1972), wordt tot de klassieken in de Nederlandse literatuur gerekend. De vijftigste verjaardag wordt gevierd met deze jubileumeditie.

• Mensje van Keulen
Bleekers zomer – jubileumuitgave
Atlas Contact, mei 2022
9789025472689, hardcover,
116 pagina’s, € 17,50

<< o.a. te koop via bol.com >>

Bleekers zomer, het verhaal van een jonge man die zijn gezin in de provincie verlaat om in Amsterdam een nieuw leven te beginnen, was de eerste roman van Mensje van Keulen (1946). Het verscheen in 1972 bij de Erven Thomas Rap in Amsterdam.

Willem (voor zijn vrienden Willie) Bleeker besluit op een zomerse dag zijn werk en gezin in de steek te laten en vertrekt naar Amsterdam. Hij zoekt er zijn tante Daatje Kippers op en zijn jeugdvriend Gerrie Fontijn, die te midden van enige schilderachtige figuren een wat louche bestaan leidt. Samen met Fontijn belandt hij o.a. op de Zeedijk, waar hij dronken wordt en zich tegen zijn zin door Dikke Annie laat meenemen. Bleekers Amsterdamse avontuur is van korte duur. Uiteindelijk keert hij naar Den Haag en zijn gezin terug.

De eerste recensie verscheen in NRC Handelsblad, K.L. Poll, 11-8-1972.

Dit is het. Veel meer wist ik eerst niet te bedenken toen ik Bleekers zomer had gelezen. Niet omdat ik verdoofd was, integendeel, eerder een gevoel van vergrote concentratie. De beelden in mijn omgeving kwamen scherper door dan anders, meer gedetailleerd en gelijkertijd scherper achter elkaar(…) Een gevoel van macht dus, al was het dan ook ontleend aan het verbeeldingsproduct van een ander(…) Dat werd anders, toen ik Bleekers zomer de volgende dag nog eens las. (…) Er kwam tijd en aandacht vrij om het boek als geheel te overzien, om te onderzoeken welk effect de schrijfster wil bereiken en hoe ze dat doet. Maar ook na die tweede ronde bleef de eindindruk dat er op het ogenblik niet meer dan vijf, zes schrijvers in nederland rondlopen die Bleekers zomer zouden kunnen evenaren.
– K.L. Poll in NRC Handelsblad

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.