Vijftien jaar literaire pagina’s van Cees Nooteboom in het tijdschrift Avenue
• Cees Nooteboom, Esther Op de Beek (samenst.)
Avenue
Uitgeverij De Bezige Bij, november 2013
gebonden, 432 pagina’s, 32 x 26 cm
ISBN 9789023478713, verkoopprijs € 99,00
>> bestel bij boekhandel Libris of bol.com
—
Jarenlang stond de literaire bijlage van het glossy tijdschrift Avenue onder redactie van Cees Nooteboom. Deze schitterende bijdragen zijn nu integraal in een buitengewoon kleurrijk boek bijeengebracht.
Het Nederlandse tijdschrift Avenue, waarvan Cees Nooteboom literair redacteur was van 1967 tot 1982, was een combinatie van kunst en lifestyle, van elegantie en grafisch experiment. Avenue was ongekend populair. De ruim 350 pagina’s die onder redactie van Cees Nooteboom tot stand kwamen zijn van een uitzonderlijke kwaliteit.
Dankzij Nootebooms reiszucht en nooit aflatende nieuwsgierigheid naar nog niet
ontdekte dichters, internationale stromingen en nieuwe invloeden, lukte het Nooteboom steeds opnieuw buitenlandse dichters te kiezen die, nu we erop terugzien, bepalend zijn gebleken voor de twintigste eeuw. Dit is des te indrukwekkender als je je realiseert dat hij dit vijftien jaargangen lang met onverminderd enthousiasme heeft gedaan. Cees Nooteboom toont zich met dit redacteurschap een belangrijke spil in de internationale literatuur van de tweede helft van de twintigste eeuw.
(uitgever)
- Cees Nooteboom bij wikipedia | dbnl | schrijversinfo
- website Cees Nooteboom (verzorgd door De Bezige Bij)
- website uitgeverij De Bezige Bij
- TV – Wim Brands in gesprek met Cees Nooteboom over Avenue (10 nov. 2013)
Avenue Literair – Esther Op de Beek, docent Radboud Universiteit Nijmegen, schreef een interessant artikel in het Tijdschrift voor tijdschriftstudies over het literair supplement in Avenue.
Avenue verscheen voor het eerst in 1965 – als eerste maandblad van uitgeversconcern VNU – en werd gekenmerkt door spectaculaire en trendsettende modefoto‟s, kleurrijke reisreportages, taboedoorbrekende onderwerpen en de exotische gerechten van Wina Born. De vernieuwende combinatie van kunst en lifestyle, elegantie en grafisch experiment was zo aantrekkelijk dat de oplage ruim boven de 100.000 exemplaren kwam.
In 1967 ging men van start met een literair supplement, Avenue Literair, gedrukt op een afwijkende papiersoort. Dick Hillenius was de eerste hoofdredacteur. Hij werd in 1968 opgevolgd door Renate Rubinstein.
In 1976 wordt het het redacteurschap overgenomen door Jan Donkers (proza) en Cees Nooteboom (poëzie). Zij blijven dit doen totdat in 1990 Avenue Literair voor het laatst verschijnt.
tentoonstelling – In de Openbare Bibliotheek Amsterdam liggen van 7 november t/m 8 december 2013 In de vitrines op de 2e etage een aantal originele exemplaren van het tijdschrift Avenue, uit de collectie van kenner en verzamelaar Esther Op de Beek.
—
Boeken van Cees Nooteboom
– Voor zijn verzameld werk moeten we helaas in Duitsland zijn, bij uitgeverij Suhrkamp:
Im Herbst 2003 erschienen anläßlich des 70. Geburtstags von Cees Nooteboom im Suhrkamp Verlag die ersten drei Bände, zum 75. Geburtstag liegen die Gesammelten Werke in neun Bänden nun vollständig in hochwertiger Ausstattung vor: gebunden in dunkelrotem Leinen, mit eleganten, rein typographisch gestalteten Umschlägen, auf bestem Papier gedruckt, mit Lesebändchen und zahlreichen Abbildungen.
[ook leverbaar via bol.com] [meer boeken van Cees Nooteboom]
Geef een reactie