Presentatie Jubileumuitgave van Stichting Lettergieten bij Bijzondere Collecties UvA op 28 nov 2013

Next Post
Previous Post

7 november 2013De Stichting Lettergieten presenteert op 28 november 2013 bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam een boek over de techniek van het lettergieten rond 1900. Het boek verschijnt ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van de stichting.

De Stichting Lettergieten 1983 beheert een museum/werkplaats in Westzaan, waar het oude ambacht van lettergieten wordt getoond en ook nog actief wordt uitgeoefend. De werkplaats beschikt over matrijzen voor meer dan tachtig lettertypen. Tevens wordt er een groot assortiment van ornamenten vervaardigd. De museumwerkplaats is ondermeer leverancier voor vele handboekbinders en amateur drukkers.

Het jubileum wordt gevierd met de verschijning van het boek De Grondslag van het Bedrijf der Lettergieterij Amsterdam voorheen N. Tetterode. Het boek beschrijft de techniek van het lettergieten rond 1900, de uiteenlopende maatsystemen in Europa en Amerika en de variatie in de letterpolissen in de verschillende talen. Ook is er een gedeelte van de series ornamenten van Lettergieterij Amsterdam opgenomen.

Manuscript van Oly – Het manuscript werd in 1908 als intern bedrijfsdocument door P.J.W. Oly aan de directie van Lettergieterij Amsterdam aangeboden en berust nu in het Bedrijfsarchief-Tetterode bij de Bijzondere Collecties. Oly was in 1900 in dienst getreden van Lettergieterij Amsterdam en klom er op tot directeur.

Het nu geproduceerde boek bevat een facsimile van het manuscript met een transcriptie van de belangrijkste onderdelen, en een korte inleiding in boekdruk gedrukt door de Stichting Lettergieten.

Boekpresentatie – Het boek wordt op 28 november gepresenteerd tijdens een Boekensalon van de Bijzondere Collecties aan de Oude Turfmarkt. Indra Kupferschmid, docent Typografie aan de Hochschule der Bildenden Künste Saar in Saarbrücken, houdt dan een inleiding over de ontwikkeling van de typografische techniek door de eeuwen heen.

  • Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129 | 1012 GC Amsterdam – Donderdag 28 november 2013, 17–19 uur.

BOEK – De prijs van het boek is € 50. Het kan worden besteld op de site van de Stichting Lettergieten: www.lettergieten.nl. Voor donateurs van de Stichting Lettergieten geldt een speciale prijs van € 30. Het boek is ook verkrijgbaar in de Museumwinkel van de Bijzondere Collecties.


Zie ook…

taschen-typefaces-2013

Voor liefhebbers van letters en letterproeven is er de bijzonder fraaie uitgave van Taschen:

‘Type. A Visual History of Typefaces’
• Cees de Jong, Alston W. Purvis, Jan Tholenaar
Type. A Visual History of Typefaces & Graphic Styles
1628–1938
Taschen Verlag, augustus 2013
Multilingual Edition: English, French, German
Softcover, 2 vols. in slipcase, 720 pagina’s, 30,5 x 24 cm
ISBN 9783836544801, verkoopprijs € 42,99
[o.a. te koop bij bol.com nu voor € 29,99]

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.