Vijf journalistieke boeken genomineerd voor de Brusseprijs 2020

Next Post
Previous Post

8 mei 2020 | De jury van de Brusseprijs 2020 heeft vijf auteurs genomineerd voor de shortlist van het beste journalistieke boek van het afgelopen jaar. Er werden bijna 200 titels ingestuurd. 

De jury, bestaande uit Saskia Belleman (rechtbankverslaggever van De Telegraaf), Özcan Akyol (schrijver, radio- en tv-maker) en Thomas Rueb (NRC Handelsblad en winnaar Brusseprijs 2019), heeft de volgende vijf boeken op de shortlist gezet.

 • Huib Modderkolk – Het is oorlog, maar niemand die het ziet (Podium)
  Een knap geschreven boek dat duidelijk maakt hoe via ict-technologie de tentakels van de geheime diensten ver in ons persoonlijk leven reiken.
 • Pieter van Os – Liever dier dan mens (Prometheus)
  De grote geschiedenis van vervolging en oorlog in het Europa van de twintigste eeuw wordt op prachtige wijze verteld aan de hand van een persoonlijk verhaal.
 • Jeroen Smit – Het grote gevecht (Prometheus)
  Een kundig opgebouwde reconstructie over de vergeefse poging van een topman om multinationals warm te laten lopen voor een duurzame toekomst.
 • Brenda Stoter Boscolo – Het vergeten volk (Arbeiderspers)
  Aangrijpend en dapper verhaal over de Jezidi’s, die door IS worden opgejaagd, vermoord, misbruikt en toch hun veerkracht niet verliezen.
 • Ivo van Woerden – De vreemdeling in de tuin (Meulenhoff)
  Het grote verhaal rondom migratie wordt zorgvuldig teruggebracht tot een menselijke geschiedenis waarbij naastenliefde en teleurstelling door elkaar lopen.

> klik op de titels voor meer informatie over de boeken bij bol.com

De winnaar wordt op 13 juni bekend gemaakt in het radioprogramma NOS Met het Oog op Morgen. Aan de prijs is een bedrag van tienduizend euro verbonden.

De Brusseprijs voor het beste journalistieke boek wordt sinds 2006 door het Fonds BJP uitgereikt en is vernoemd naar journalist M.J. (Rie) Brusse (1873-1941) die reportages en feuilletons schreef voor de Nieuwe Rotterdamsche Courant.

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.