Vic van de Reijt ‘De ontdekking van Elsschot’

Next Post
Previous Post

Vic van de Reijt
De ontdekking van Elsschot

Athenaeum, maart 2019
ISBN 9789025308582, paperback, 192 pagina’s, € 19,99

o.a. te koop bij bol.com >>

Al meer dan dertig jaar is Vic van de Reijt in de ban van Willem Elsschot (Alfons De Ridder). In 1981 publiceerde hij zijn eerste grote artikel, over een vergeefse speurtocht naar het Wereldtijdschrift, die de vondst opleverde van de Almanak der Kroostrijke Gezinnen – waarvoor De Ridder de hele Belgische middenstand wist te lijmen.

In 1993 bezorgde Van de Reijt, samen met Lidewijde Paris, Elsschots brieven, dat samen met het zakelijke archief de bron zou vormen voor zijn veelgeprezen biografie.

In De ontdekking van Elsschot bundelt Van de Reijt meer dan veertig verhalen over de schrijver en zakenman. Hij speurde alle interviews met Elsschot op en citeert de markantste uitspraken. Hij ontdekte onbekende teksten en veegt op vrolijke wijze de vloer aan met collega-onderzoekers. En hij vertelt de geschiedenis van de mosterdgedichten die De Ridder schreef voor de Gentse firma Tierenteyn.

De ontdekking van Elsschot is een ideale introductie tot het werk van de schrijver. Voor de gevorderde liefhebber bevat het talloze details die in de biografie niet aan de orde kwamen. (uitgever)

zie ook…

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.