‘Ver van eigen huis en haard, de kleine Savoyaard’ – Dirk J. Tang

Next Post
Previous Post

tang-savoyaard-2015Dirk J. Tang
Ver van eigen huis en haard, de kleine Savoyaard
een verborgen geschiedenis, opgediept uit kinderboeken en centsprenten

Uitgeverij de Buitenkant, februari 2015
paperback, 32 pagina’s
ISBN 9789490913519, verkoopprijs € 9,50
[o.a. te koop bij bol.com]

Bij uitgeverij de Buitenkant verschijnt op onregelmatige tijden een deeltje in de reeks “Uitgelezen Boeken”. Het is steeds afwachten wanneer een nieuw deeltje verschijnt en waar het dan over gaat.

Deze maand verscheen nr 2 van de 17e jaargang, getiteld ‘Ver van eigen huis en haard, de kleine Savoyaard”. Het is een rijk geïllustreerd relaas van de speurtocht naar ‘Savoyaardjes’ die vanaf de 18e eeuw opduiken in Nederlandse kinderboeken.

Het Savoyaardse volk, uit de Franse Alpen, was zeer bedreven in het vegen van schoorstenen. De Savoyaarden stonden in de 18e, 19e eeuw en begin 20e eeuw erom bekend hun dorpen ’s winters te verlaten om als gastarbeider in welvarende gebieden te gaan werken als schoorsteenveger. Ervaren oudere schoorsteenvegers rekruteerden uit zeer jonge kinderen vanaf 6 jaar, een ploeg van drie tot zes gezonde jongens, hoewel er soms ook vermomde meisjes meegingen. Het werkterrein lag vooral in de grote Franse steden, maar ook in andere landen als bijvoorbeeld België, Duitsland of Nederland. (wikipedia)

De Savoyaardjes komen vaak voor als schoorsteenvegertjes, maar zijn ook te zien als rondreizende kinderen met een kastje voor hun buik met een marmot of ze vertonen kunstjes met een verkleed aapje of ander dier.  Gekeken wordt naar de beeldtaal, de verhaalelementen en de populariteit van deze verhalen. 

savoyaardje-rie-cramer

 

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.