Van wiegendruk tot world wide web

Next Post
Previous Post

delft-wiegendruk-2015Marieke van Delft
Van wiegendruk tot world wide web
bijzondere collecties en de vele geschiedenissen van het gedrukte boek

Uitgeverij Walburg Pers, november 2015
Paperback, illustr., 416 pagina’s, 24 x 17 cm
ISBN 9789057306341, verkoopprijs € 39,50
(bestel bij bol.com)

Het gedrukte boek staat op een keerpunt. Achter ons liggen ruim vijf eeuwen waarin drukkers, uitgevers en boekverkopers activiteiten ontplooiden om te voldoen aan de steeds groeiende vraag aan boeken in alle soorten en maten. Voor ons ligt een ongewisse toekomst waarin zal moeten blijken of het boek zich zal handhaven naast internet en andere media.

In ‘Van wiegendruk tot world wide web’ behandelt Marieke van Delft beide tijdvakken vanuit haar werk als conservator bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Het eerste deel gaat over de ontwikkeling van het gedrukte boek in Nederland. Het begint met de overgang van handschrift naar druk rond 1500. Vervolgens wordt de samenwerking en rolverdeling in het boekbedrijf op de grens van de zestiende en de zeventiende eeuw belicht. Het laatste hoofdstuk van het eerste deel toont de aandacht voor het bijzondere boek te midden van alle industriële ontwikkelingen rond 1900 aan de hand van een genootschap van liefhebbers

In het tweede deel gaat de aandacht uit naar nieuwe ontwikkelingen in het werken met deze bijzondere boeken uit de vroegmoderne tijd. Het beginpunt is een bespreking van de ontwikkelingen bij de afdelingen bijzondere collecties, het eindpunt is een overzicht van de geschiedenis van de digitalisering van het papieren cultureel erfgoed en hoe de resultaten daarvan gebruikt kunnen worden bij het onderzoek naar de geschiedenis van het gedrukte boek in Nederland. (uitgever)

Marieke van Delft (1954) werkt als conservator bij de Koninklijke Bibliotheek Den Haag. Zij promoveerde aan de KU Leuven in de cultuurgeschiedenis. Zij publiceert over allerlei aspecten van het gedrukte boek in Nederland in verschillende eeuwen.

boekpresentatie – ‘Van wiegendruk tot world wide web’ wordt op 11 december 2015 gepresenteerd tijdens de Tiele-Leerstoelendag in de Koninklijke Bibliotheek.

over dit boek…

Dit boek wordt uitgegeven in de reeks ‘Bijdragen in de Geschiedenis van de Nederlandse Boekhandel (BGNB), nieuwe reeks’.

 

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.