Anne Folkertsma schrijft biografie over de Duitse schrijver Hans Fallada

Next Post
Previous Post

folkertsma-fallada-2015Anne Folkertsma
Hans Fallada
Alles in mijn leven komt terecht in een boek

Uitgeverij Cossee, november 2015
Hardcover, 272 pagina’s
ISBN 9789059366299, verkoopprijs € 29,95
(bestel bij bol.com)

Niemand heeft het Duitsland van voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog zo filmisch, aangrijpend en genuanceerd afgeschilderd als Hans Fallada. En niemand wist zich keer op keer zo door het schrijven uit de diepste vertwijfeling en alcohol- en morfineverslaving te redden als hij. Wat voor mens ging er schuil achter zijn pseudoniem? En wat verzweeg deze auteur, die beweerde: ‘Alles in mijn leven komt terecht in een boek’?

In 1932 werd hij met Wat nu, kleine man? wereldberoemd en schatrijk, maar hij bleef zich zijn leven lang identificeren met de arme sloeber die telkens weer de verkeerde beslissingen neemt. Het is de ‘kleine man’ over en voor wie hij zijn boeken schreef (uitgever).

Anne Folkertsma heeft Fallada’s briefwisselingen en dagboeken nauwkeurig bestudeerd en laat zien hoe hij begin jaren dertig snel uitgroeide tot een publiekslieveling, die tot de vijf meest vertaalde auteurs behoorde. Ze maakt inzichtelijk hoe Fallada gedurende het Derde Rijk in eigen land probeerde door te werken, maar steeds meer tot speelbal werd van de tijd waarin hij leefde.

Een bijzondere aanvulling op Folkertsma’s portret vormen twee indringende verhalen van Fallada over zijn schrijverschap, die hier voor het eerst in Nederlandse vertaling verschijnen.

Anne Folkertsma (1964) studeerde in Amsterdam en Berlijn germanistiek en vertaalwetenschap. Sinds 2011 is ze actief als literair vertaalster Duits-Nederlands. Voor Uitgeverij Cossee herzag zij de vertalingen van Fallada’s meesterwerken Wat nu, kleine man?, De drinker en Alleen in Berlijn en vertaalde zij In mijn vreemde land (2013) en Een waanzinnig begin (2014). Voor haar vertaalwerk ontving zij in 2015 de Straelener Forderpreis von Nordrhein-Westfalen.

over dit boek…

video – Het eerste deel van een docu, Landschaft mit Lesezeichen over Hans Fallada in Carwitz, de plaats waar hij van 1933 tot 1944 woonde en waar nu het Hans Fallada Museum is gevestigd.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=5gdy-1f05oA[/youtube]
upload van Hans-Fallada-Gesellschaft, april 2011 – ( zie ook deel 2 )

 

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.