‘Van velerlei pluimage’ – zeventiende-eeuwse waterverftekeningen van Andries Beeckman

Next Post
Previous Post

jonker-pluimage-2014-2Menno Jonker, e.a.
Van velerlei pluimage
zeventiende-eeuwse waterverftekeningen van Andries Beeckman

Uitgeverij Vantilt, maart 2014
Paperback, 224 pagina’s, 24 x 17 cm
ISBN 9789460041341, verkoopprijs € 24,95 (introductieprijs, na 26 mei wordt de prijs €27,50)
[o.a. te koop bij bol.com]

In het midden van de zeventiende eeuw maakte de kunstenaar Andries Beeckman uit Zutphen een reis naar Batavia (Jakarta), de belangrijkste handelsvestiging van de VOC. Tijdens deze reis maakt Beeckman een uitvoerig en kleurrijk beeldverslag van de inwoners en dieren van Indonesië.

Ambonezen, Javanen, Chinezen, Moren, mestiezen, krijgers, albino’s, en ook maki’s, vlinders, gekko’s, zeboe’s en een keur aan exotische vogels werden vastgelegd in een unieke reeks waterverftekeningen.

Dat was opmerkelijk, want tijdgenoten zagen liever af van de gevaarlijke reis naar de Oost en beperkten zich tot het kopiëren van bestaande prenten, niet zelden doorspekt met fabelachtige superlatieven en stereotypen.
De pionier Beeckman speelde handig in op de vraag naar waarheidsgetrouwe illustraties en zijn tekeningen zijn daarom een belangrijk keerpunt in de visuele antropologie en de natuurhistorie van de zeventiende eeuw.

Dit boek toont voor het eerst het volledige overzicht van deze reeks kleurrijke tekeningen in context van kunst en wetenschap. Het is de weerslag van een onderzoeksproject naar de 55 waterverftekeningen van Beeckman door de vakgroep Kunstgeschiedenis van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Het album van Beeckman is integraal in kleur opgenomen.

Met bijdragen van: Niels Bergervoet, Erlend de Groot, Caroline de Hart, Suzanne Jansen, Menno Jonker, Annelien Krul en Sanne Morsinkhof.

jonker-pluimage-spread

Vormgeving Piet Gerards.

Tentoonstelling

Het originele album met de 55 waterverftekeningen, uit de Bibliothèque de l’Arsenal uit Parijs, zal te zien zijn op een tentoonstelling in de Kunsthal te Rotterdam: “Van velerlei pluimage – Zeventiende-eeuwse waterverftekeningen van Andries Beeckman”, van 1 maart t/m 11 mei 2014.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.