Tandheelkunde in de prentkunst

Next Post
Previous Post

schade-tandheelkunde-2014-2G.J. Schade
Tandheelkunde in de prentkunst
275 prenten in 100 taferelen

Uitgeverij THOTH, maart 2014
Gebonden met stofomslag, 416 pagina’s, 30 x 24 cm
ISBN 9789068686500, verkoopprijs € 69,50 (bestel)

De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT), de beroepsorganisatie van tandartsen en tandartsspecialisten in Nederland, bestaat op 14 februari 2014 honderd jaar.

Ter gelegenheid hiervan wordt een boek uitgebracht met een keuze uit de prentenverzameling van het NMT.

De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) heeft in 1960 de prenten uit de collectie Kalman Klein en in 1996 die uit de collectie De Maar aangekocht. De Haagse tandheelkundige Klein (1885-1947) had een grote historische tandheelkundige verzameling, uiteenlopend van prenten en instrumenten tot een collectie kostbare boeken. Deze collectie werd in 1960 door F.E.R. de Maar, oprichter en conservator van , verworven. De collecties Klein en De Maar vormen nu de grootste verzameling op het gebied van tandheelkundige prenten ter wereld.

Uit de ruim 600 prenten van de NMT zijn voor dit boek de 275 mooiste geselecteerd. Ze zijn verdeeld over 100 taferelen. Kaakchirurg Gert Schade heeft ze opgenomen in vier hoofdstukken, waarin martelares en patroonheilige Apollonia haar entree doet, kwakzalvers hun middelen en behandelingen aanprijzen op kermissen en jaarmarkten, het tandheelkundig metier zijn werkzaamheden verplaatst van markt naar salon en het ontstaan van de spotprent aan de orde komt, uitmondend in de politieke satire.

“Tandheelkunde in de prentkunst schetst op een levendige en soms geestige wijze een schitterend beeld van de boeiende geschiedenis van de tandheelkunde uit de periode 1470-1870.”

 

schade-tandarts-spread

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.