Uitgevers strijden om Willem Elsschot

Next Post
Previous Post

polis-athenaeum-elsschot21-10-2016 | “Uitgeverij Polis is de nieuwe uitgever van Willem Elsschot”, maakte de Vlaamse uitgeverij gisteren bekend op de Frankfurter Buchmesse.

Willem Elsschot is een van de belangrijkste Nederlandstalige schrijvers van de twintigste eeuw. Het werk van Elsschot heeft nog niet aan kracht ingeboet en is, zeker bij jonge lezers, aan een herontdekking toe. Bij uitgeverij Polis zal daarom vanaf volgend jaar een aantrekkelijke, nieuwe editie van het werk van Elsschot verschijnen in elf delen. De eerste drie delen worden aangekondigd in de voorjaarsaanbieding. De nieuwe editie zal gepaard gaan met een uitgebreide campagne in Nederland en Vlaanderen.

Dit bericht was een onaangename verrassing voor uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep (onderdeel van Singel Uitgeverijen) die in het voorjaar in een speciale brochure aankondigden het werk van Elsschot opnieuw te gaan uitbrengen (zie elders bij BoB).

Al Elsschots novellen én zijn verzen zullen de komende twee jaar bij uitgeverij Athenaeum verschijnen in een volledig nieuwe vormgeving, met de illustraties van Peter van Hugten. Kaas, Het Dwaallicht en Verzen openen deze reeks.

De eerste drie delen zouden in juli 2016 verschijnen, maar staan inmiddels aangekondigd voor januari 2017.

Uitgeverij Athenaeum heeft altijd veel aandacht geschonken aan het werk van Elsschot. Zijn Verzameld Werk en de belangrijkste afzonderlijke titels zijn altijd leverbaar geweest. Ook de biografie van Elsschot door Vic van de Reijt verscheen bij deze uitgeverij.

Wellicht dat binnenkort meer bekend wordt welke overwegingen een rol spelen bij de erven van de nalatenschap van Elsschot (Alfons de Ridder 1882-1960) om te kiezen voor een nieuwe uitgever.

 

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.