‘Een jaar lang lezen, verslag van een verslaving’ door Willem G. Weststeijn

Next Post
Previous Post

westeijn-lezen-2016Willem G. Weststeijn
Een jaar lang lezen
Verslag van een verslaving

Lias, oktober 2016
352 pagina’s
> paperback € 19,95 | bestel bij bol.com

Willem Weststeijn, boekaholic, leest gemiddeld honderd boeken per jaar. Dat is waarschijnlijk veel voor, bijvoorbeeld, een gemiddeld Nederlands Kamerlid, maar weinig voor een notoire veellezer als Maarten ’t Hart, die met gemak een veelvoud haalt. Weststeijns keuze voor de boeken is strikt persoonlijk. Hij leest vooral fictie, uit allerlei verschillende literaturen en in verschillende talen, en van bekende en minder bekende schrijvers.

In Een jaar lang lezen doet hij in een reeks korte besprekingen verslag van de uiteenlopende boeken die hij recent in één jaar heeft gelezen. De lezer vindt van alles in deze bundel: lof voor goede literatuur en een kritisch oordeel over minder goede boeken, maar vooral een confrontatie met Weststeijns hartstocht voor het lezen, die heeft geleid tot een onontkoombare, levenslange verslaving.

En passant brengt hij ook iets van de kunst van het lezen over. Die kunst is niet aangeboren, maar moet je geleidelijk verwerven door veel, geduldig en met aandacht te lezen. Want als je weet waar je op moet letten, kun je zoveel meer van goede literatuur genieten! 

Willem G. Weststeijn is emeritus hoogleraar Slavische letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn belangstelling voor literatuur ontstond al vroeg en hij was van jongs af aan een verwoed lezer. Hij schreef een groot aantal artikelen en recensies over de Russische literatuur. Hij werkt aan de vertaling van het oeuvre van de Russische futuristische dichter Velimir Chlebnikov, waarvan inmiddels twee delen zijn gepubliceerd.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.