Thea Beckmanprijs 2020 voor ‘Verboden te vliegen’ van Martine Letterie

Next Post
Previous Post

19-09-2020 | De Thea Beckmanprijs. voor het beste historische jeugdboek. is dit jaar gewonnen door Martine Letterie met het boek ‘Verboden te vliegen’.

• Martine Letterie
Verboden te vliegen
Leopold, 2019

o.a. te koop via bol.com >>

Elke dag zorgt Fietje samen met haar broer voor de duiven in het duivenhok. Maar dan wordt het oorlog. De Duitsers nemen alles in beslag. Huizen, fietsen, radio’s… en duiven. Want die kunnen boodschappen overbrengen. Fietje moet een list bedenken om haar duiven te redden. Gelukkig weet ze zeker dat ze de duiven kan verstaan, en zij haar.

Martine Letterie voegt een prachtige vertelling toe aan haar inmiddels indrukwekkende oeuvre over de Tweede Wereldoorlog. De jury is vol lof over de manier waarop ze jonge kinderen door een goed gevonden afwisseling van perspectieven terloops meeneemt in haar oorlogsverhaal. De gesprekken met de duiven blazen lucht in een in wezen loodzware geschiedenis.

De winnaar is een boek dat de jury beschouwt als de eerste onder zijns gelijken in deze competitie. Een knap geschreven verhaal over een belangrijk en beladen onderwerp. Een boek dat erin slaagt om jonge kinderen mee te nemen in de – helaas nog altijd actuele – verwarrende werkelijkheid van gewone mensen die terechtkomen in een oorlogssituatie.

De prijs werd bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse schrijversweekend in het Archeon.
Aan deze prijs is een geldprijs van €1.000 en een oorkonde verbonden.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.