Tentoonstelling & boek: Art Nouveau in Nederland

Next Post
Previous Post

In het Haags Gemeentemuseum is vanaf 21 april  tot eind oktober 2018 een tentoonstelling te zien over de Art Nouveau in Nederland met de focus op de periode tussen 1884 – 1914.

De grote selectie van meer dan 350 werken, waaronder affiches en boekbanden van Jan Toorop, kamerschermen van Jac. van den Bosch, kalenderbladen van Anna Sipkema, verfijnde natuurstudies van Theo Nieuwenhuis, metaalwerk van Jan Eisenloeffel, meubels van Johan Thorn Prikker en complete interieurs van Karel de Bazel en Hendrik Petrus Berlage, biedt een rijk beeld van deze tijd. Naast het accent op de versmelting van de kunsten, is er aandacht voor afzonderlijke ontwerpers, waaronder een aantal tot nu toe onbekende (vrouwelijke) kunstenaars.

Jan de Bruijn, Frouke van Dijke, Madelief Hohé
Art Nouveau in Nederland
WBOOKS, april 2018
ISBN 9789462582668, 216 pagina’s
> hardcover € 24,95 |
o.a. te koop bij bol.com

BOEK

Bij deze tentoonstelling verschijnt bij uitgeverij WBOOKS de uitgave Art Nouveau in Nederland, met werken van o.a. Gerrit Willem Dijsselhof, Theo Nieuwenhuis, George Hendrik Breitner, Johan Thorn Prikker en Jan Toorop.

‘We zijn kinderen van de eeuw der stoommachine, der telegraaf en der elektriciteit. We hebben ons afgewend van het schoone en daarom begrijpen we het niet meer’, stelt ontwerper en sierkunstenaar Johannes Ros in 1904. Zijn houding typeert de toegepaste kunsten in Nederland rond de eeuwwisseling. Art Nouveau in Nederland presenteert drie fascinerende decennia (1884-1914) waarin ontwerpers en kunstenaars een antwoord proberen te vinden op de moderne tijd.

Terwijl Europa rond 1900 in een stroomversnelling raakt, vinden in de Nederlandse toegepaste kunsten juist reactionaire bewegingen plaats. Er ontstaat een herwaardering van het ambacht, een grote interesse in het volmaakte en ongerepte van de natuur, een zoektocht naar de nationale identiteit en tegelijkertijd een fascinatie voor exotische, ‘onbedorven’ culturen: de Art Nouveau sprankelt van vernieuwingsdrift en idealisme, maar is net zozeer een zoektocht naar het authentieke in een veranderende wereld. (uitgever)

Spread uit het boek ‘Art Nouveau in Nederland’ met afbeeldingen van kalenderbladen
van Netty van der Waarden en Anna Sipkema.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.