Nieuw in de Perpetua reeks: De Kapellekensbaan van Louis Paul Boon

Next Post
Previous Post

Louis Paul Boon
De Kapellekensbaan

Athenaeum, april 2018
ISBN 9789025308261, 512 pagina’s
> gebonden € 29,99 | o.a. te koop bij bol.com

In de prachtige Perpetua reeks van uitgeverij Athenaeum is nu het meesterwerk van Louis Paul Boon verschenen: De kapellekensbaan.

De brutale en sluwe Ondineke Bosmans gooit haar vlechtjes en borstjes en charmes in de strijd om hogerop te komen. Ze wil ontsnappen aan het grauwe bestaan in ‘de stad van de twee fabrieken waar het altijd regent, zelfs als de zonne schijnt’. In een onstuitbaar relaas verhaalt Louis Paul Boon van haar ondergang en het overal voelbare verval om haar heen. (uitgever)

De Kapellekensbaan is een grote roman (1953) over maatschappelijke ellende, de complexiteit van het bestaan en over het schrijven zelf. Het boek veroorzaakte bij verschijnen opschudding door zijn zowel wat vorm als inhoud betreft onorthodoxe karakter. De Kapellekensbaan is Boons telkens weer herdrukte meesterwerk en een van de absolute hoogtepunten uit de Nederlandstalige literatuur. (zie ook wikipedia)

over dit boek…

 

de Perpetua reeks

Perpetua is de naam van de serie die uitgeverij Athenaeum uitgeeft sinds oktober 2007. De reeks omvat de 100 beste boeken van de wereld. Een jury van zes literatuurkenners, destijds bestaande uit Maarten Asscher, Kees Fens, Arnon Grunberg, Piet Gerbrandy, Hella S. Haasse en Kristien Hemmerechts, selecteerde een lijst met 80 titels. Via een Perpetua poll werd het publiek uitgenodigd zich mede uit te spreken over de laatste 20 titels (zie Boekendingen).

Verscheen er in het begin maandelijks een deel, nu is het streven om vier keer per jaar een nieuw deel uit te brengen. Alle boeken worden opnieuw gezet en zonodig zelfs opnieuw vertaald, worden echt gebonden met stofomslag en leeslint. Elk deel krijgt bovendien een speciaal voor deze uitgave geschreven nawoord van een bekende Nederlandse of Vlaamse schrijver. De vormgeving is in handen van Anneke Germers.

Hier (bij ISSUU) is een brochure in te zien met alle delen uit de reeks. Ook is er nu een facebookpagina, gewijd aan de Perpetua reeks.

Het eerstvolgende deel in de reeks wordt “Het mooiste uit de Bijbel” (verwacht in mei).

>> de vier laatst verschenen delen in de reeks bij bol.com

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.