Strips! Twee eeuwen beeldverhaal in Nederland

Next Post
Previous Post

matla-strips-2013-defHans Matla, Willem van Helden, Rob van Eijck, Jos van Waterschoot en Joost Pollmann
Strips!
Twee eeuwen beeldverhaal in Nederland

Lecturis Publishing, september 2013
hardcover, 192 pagina’s, 30 x 23 cm
ISBN 9789462260191, verkoopprijs € 39,50
nu te koop voor slechts € 19,75 [bestel]

Dit najaar komt de geschiedenis van het Nederlandse stripverhaal tot leven in Museum Meermanno in Den Haag. Van 28 september tot 2 maart, is daar de tentoonstelling Strips! 200 jaar Nederlands beeldverhaal te bezoeken.
De tentoonstelling laat zien hoe de Nederlandse strip zoals we die nu kennen tot stand is gekomen: van centprent tot digitaal beeldverhaal. Daarnaast is er aandacht voor de kunstenaars achter de strip en de technieken die agebruikt worden om het beeldverhaal vorm te geven.

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Strips! 200 jaar Nederlands beeldverhaal. Auteurs Willem van Helden, Rob van Eijck, Jos van Waterschoot en Joost Pollmann lichten ieder een periode uit de geschiedenis van de strip toe. De eindredactie is in handen van stripexpert Hans Matla.

Vele thema’s komen aan bod, zoals maatschappijkritiek, opvoeding en illegale uitgaven. Alle grote helden, van Dick Bos tot Ollie B. Bommel en Franka passeren de revue. De grote stripbladen zoals Sjors, Pep en Eppo en ook kleinere zoals Tante Leny presenteert! worden uitvoerig behandeld en per periode zijn er biografieën van de belangrijkste tekenaars.

Strips! is het nieuwe, onmisbare standaardwerk voor alle stripliefhebbers: de kenners, degenen die meer willen weten van de helden uit hun jeugd en een nieuw publiek dat strips ontdekt via de digitale wereld.

issuu-lecturis-strips-2013klik voor een voorproefje (Lecturis/Issuu)

Hans Matla is antiquaar, uitgever, stripverzamelaar en auteur van de Stripcatalogus. Rob van Eijck was jarenlang redacteur van Stripschrift en publiceert regelmatig over strips. Willem van Helden publiceert over strips in o.a Stripschrift, Elsevier, Vrij Nederland en Het Financieele Dagblad. Joost Pollmann is creatief directeur van de Stripdagen Haarlem, organisator van tentoonstellingen, publicist en vaste recensent voor de Volkskrant. Jos van Waterschoot is conservator Populaire cultuur bij Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

zie ook…

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.