Rüdiger Safranski schrijft biografie van Goethe

Next Post
Previous Post

safranski-goethe-2015Rüdiger Safranski
Goethe
kunstwerk van het leven

Uitgeverij Atlas Contact, mei 2015
gebonden, 720 pagina’s
ISBN 9789045026848, verkoopprijs € 44,99 –
bestel [hardcover] – [ebook] – [Duitse versie]

Filosoof en historicus Rüdiger Safranski (1945) specialiseert zich al sinds 1984 in het genre van de biografie; zijn boeken over Heidegger, Schiller, Schopenhauer en Nietzsche behoren tot het beste wat er over hen is geschreven. Zijn werk is in dertig talen vertaald en hij ontving talrijke prijzen. Zijn biografie van Goethe, die in 2013 in Duitsland verscheen, is nu gelukkig in het Nederlands te koop. Het boek werd op 27 mei gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in De Rode Hoed waar Rüdiger Safranski in gesprek ging met Cees Nooteboom.

Johann Wolfgang Goethe (1749-1832) wordt alom beschouwd als een van de grootste Duitse literaire personen: dichter, roman- en toneelschrijver, criticus, jurist, wetenschapper en politicus. Misschien wel de laatste homo universalis, even klassiek als Shakespeare en Dante.

Goethe. Kunstwerk van het leven is niet de eerste biografie van Goethe maar het is zeker de meest gezaghebbende. Rüdiger Safranski is een van de grootste biografen van onze tijd en zijn ongeëvenaarde kennis van en fascinatie met zijn onderwerp zijn al gebleken uit zijn beroemde biografie van Schiller en zijn portret van de vriendschap tussen Schiller en Goethe. Hij baseert zich zo veel mogelijk op de primaire bronnen: het werk zelf, brieven en dagboeken, getuigenissen van tijdgenoten. Het uitzonderlijk rijke leven van Goethe wordt door Safranski op magistrale wijze verbeeld. (uitgever)

over dit boek…

video – Rüdiger Safranski over zijn boek…

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=y2Ab3sVfSTs[/youtube]upload Hanser Verlag, 19 aug. 2013

Ein junger Mann aus gutem Hause, dem Studentenleben zugetan und dauerverliebt, wird Bestsellerautor, bekommt eine gutdotierte Stellung, dilettiert in Naturforschungen, flüchtet nach Italien, lebt in wilder Ehe — und bei alledem schreibt er seine unvergesslichen Werke. Doch er wollte noch mehr: Das Leben selbst sollte zum Kunstwerk werden. Safranskis souverän geschriebenes Buch macht uns zu Zeitgenossen dieses Menschen und schildert eindringlich, wie Goethe sich zu Goethe gemacht hat.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.