‘Het beste van Atlas’ – het tijdschrift dat de ‘longreads’ introduceerde

Next Post
Previous Post

het-beste-van-atlas-2015Emile Brugman (samenst.)
Het beste van Atlas

Uitgeverij Atlas Contact, augustus 2015
Paperback, 320 pagina’s
ISBN 9789045030098, verkoopprijs € 24,99
[bestel bij bol.com]

In 1991 verscheen het eerste nummer van Atlas, met bijdragen van onder anderen Jan Brokken, Ian Buruma, Boudewijn Buch, Redmond O’Hanlon, Jan Donkers en Geert Mak.

Op 21 mei 1991 begon een artikel in NRC Boeken met: “Vandaag verschijnt het eerste nummer van Atlas, het nieuwe ‘literaire non-fictieblad’. “Wij publiceren in principe alles, behalve fictie en poezie.”

Het ‘tijdschrift in boekvorm’ stond onder redactie van Emile Brugman, Hans Maarten van den Brink, Jan Brokken, Chris van der Heijden, Harko Keijzer en Geert Mak, en was opgericht om langere journalistieke reportages – te lang voor de krant, te kort voor een boek, een soort longreads avant la lettre – onderdak te geven. Daarmee werd in Nederland de basis gelegd voor de literaire non-fictie. Jonge auteurs als Frank Westerman en Christine Otten debuteerden erin, boeken als Hoe God verdween uit Jorwerd en De graanrepubliek vonden er hun oorsprong.

Emile Brugman stelde een ruime bloemlezing samen uit het tijdschrift dat tienmaal verscheen in de periode 1991-2006.

tijdschrift-atlas

Emile Brugman (1946) was boekverkoper, redacteur en daarna, tot zijn pensionering in 2011, uitgeefdirecteur van Amstel Uitgevers en uitgever van Atlas, de uitgeverij die hij in 1991 met Ellen Schalker opzette.

 

Next Post
Previous Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.